Annonse
Sylvi Listhaug har en betydelig fan-skare både i og utenfor eget parti. Men hun er også en svært uregjerlig person som kan komme til å koste både Frp og regjeringen dyrt, kommenterer Oddvar Nygård.

Panikken tar styringen i Frp

Statsministeren kan bare glemme å prøve å styre Listhaug. Sylvi gjør som hun selv vil. Alltid.

Så var Sylvi Listhaug tilbake i regjeringsvarmen igjen. Midt under Frps landsmøte utnevner statsminister Erna Solberg henne som ny minister for eldre- og folkehelseminister, bare vel et år siden Listhaug måtte trekke seg fra posten som justisminister. Det er åpenbart at Frp har presset kraftig på for å få det de mener er deres beste kort i valgkampen i en fremskutt og godt synlig posisjon. Det vitner om en betydelig panikk i Frps partiledelse, etter et år som har vært svært utfordrende.

Bakteppet for beslutningen om å gjøre Listhaug til gallionsfigur i den kommende valgkampen, er en rekke katastrofale hendelser som har gitt utslag i svært dårlige meningsmålinger. Det handler om profilerte Frp-politikere som har blitt avslørt med buksa nede, både i etisk og juridisk forstand. Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har levert fiktive reiseregninger for 290 000 kroner og har selv innrømmet jukset. En annen stortingsrepresentant for Frp, Ulf Leirstein, måtte trekke seg som parlamentarisk nestleder og justispolitisk talsmann, etter at det ble kjent at han hadde sendt porno til medlemmer av ungdomspartiet, og foreslått trekantsex med en 15-åring. Denne avsløringen medførte bl.a. at ti lokalpolitikere for Frp i Østfold meldte seg ut av partiet. Og partileder Siv Jensen kom selv i søkelyset da det fra flere hold ble hevdet at hun ikke hadde reagert på tidligere varsler om upassende oppførsel fra Leirsteins side. Jensen kunne imidlertid ikke huske å ha mottatt slike varsler. Gruppen i Østfold som meldte seg ut sendte så en pressemelding der de beskrev tilstanden innad i Frp slik: «Man er mer opptatt av å tilsløre og tie i hjel enn av å rydde opp i en ukultur det har vært varslet om over år». I april i år meldte så Leirstein seg ut av Frp etter 30 års medlemsskap.

Men også på den rent politiske scenen har Frp blitt kraftig utfordret på politikkområder som i mange år har vært partiets glansnumre. Dette gjelder ikke minst bompengesaken. Mens Frp intenst har prøvd å fremstille seg som motstandere av bompenger, har de samtidig sittet med samferdselsministeren i snart seks år. I denne perioden har statens innkreving av bompenger vokst fra ni til fjorten milliarder kroner. Bomringene har på Frps vakt poppet opp som sopp etter regnvær over hele landet. Og velgerne har for lengst avslørt bløffen som Frp gikk til valg for seks år siden: De lovde nemlig at hvis de kom i regjering ville de avskaffe bompengene. Fasiten ser vi nå: Aldri har bompengeinnkrevingen og bensinprisen vært høyere i Norge.

Nå har Frp fått knallhard konkurranse av en rekke nye Nei til bompenger-partier og valglister. Det har medført meningsmålinger som viser at Frp lekker velgere i stor stil til disse nye konkurrentene. Dermed har panikken grepet Siv Jensens parti for alvor. Forståelig nok. Det kan fort ende med at mange kan komme til å si «Morna Jensen!» når de leverer stemmeseddelen 9. september.

Dermed spiller Frp ut det de håper skal bli deres trumfkort: Sylvi Listhaug tilbake i regjeringsposisjon. Hun har en betydelig fan-skare både i og utenfor eget parti. Men hun er også en svært uregjerlig person som kan komme til å koste både Frp og regjeringen dyrt. Listhaug er en løs kanon på dekk og slett ingen arvtager etter Frps tidligere eldre-general, den sindige John Alvheim.

Ett ferskt eksempel på Listhaugs uvørenhet er uttalelsene hennes om doble straffer for kriminalitet i enkelte områder av Oslo. Det er virkelig oppsiktsvekkende at en tidligere justisminister demonstrerer sin totalt manglende forståelse av hva en demokratisk rettsstat innebærer. Sylvi Listhaug agiterer nemlig for å skrote det mest grunnleggende prinsippet i en rettsstat: Likhet for loven. Du kan ikke straffe en person som bor på Holmlia dobbelt så hardt som en som bor i Holmenkollen, for samme forbrytelse. At et medlem av regjeringen ikke skjønner såpass, er nesten ikke til å tro.

Sylvi Listhaug pleier å si at hun vil være seg selv. Det løftet holder hun nok. Men det er også et tindrende klart varsel til Erna Solberg. Statsministeren kan bare glemme å prøve å styre Listhaug. Sylvi gjør som hun selv vil. Alltid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse