Annonse

Partene må finne en løsning

Partene i SAS-konflikten må sørge for å få flyene tilbake i lufta, skriver Nordlys på lederplass.

Natt til fredag ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene og SAS i Norge, Sverige og Danmark. 1409 SAS-piloter er i streik, og gradvis blir konsekvensene tydelige. Tirsdag er hele 50.000 reisende rammet.

Ingen steder er konsekvensene mer synlige enn i Nord-Norge. Denne delen av landet vårt er med sine store avstander fullstendig avhengige av flytransport, både internt i landsdelen og mellom Nord-Norge og øvrige landsdeler.

SAS opererer en lang rekke innenriks-ruter i Nord-Norge. Her er det ikke mulig å bruke tog eller bil som et alternativ. Det fikk vi et godt eksempel på mandag i Dagsrevyens sending. Der kunne vi høre om en gruppe reisende fra Kirkenes som kan sittende fast i Oslo i minst fire døgn, på vei hjem fra London.

Dette medfører naturligvis ekstra utgifter for den enkelte som rammes, og i tillegg økte kostnader for arbeidsgivere.

Dessuten har ringvirkningene begynt å spre seg til andre selskaper. Inntil 200 ansatte i Widerøe blir nå permittert som følge av streiken, og det er grunn til å tro at også Avinor følger situasjonen nøye. 

Allmennheten må akseptere at streikeretten er grunnleggende i et fritt arbeidsmarked. De skandinaviske pilotene i SAS har naturligvis en legitim rett til å kjempe for sine krav både når det gjelder arbeidstid og lønn. 

Vi registrerer at partene bruker hard retorikk mot hverandre i mediene, også dette er nærmest rituelt ved en så alvorlig konflikt. Pilotene hevder de møter en SAS-ledelse som mener at deres ansatte skal godta forringede arbeidsvilkår, uforutsigbar arbeidstid og usikkerhet for egen arbeidsplass.

Ledelsen i SAS mener på sin side at en lønnsøkning på 13 prosent er uforsvarlig og vil svekke selskapets konkurransekraft betydelig.  

Uten å ta stilling til hvem som har rett, håper vi likevel at partene oppretter dialog. Både ledelsen og pilotene må kjenne på ansvaret for å løse en fastlåst konflikt som rammer en tredjepart meget hardt. I tillegg svekkes også omdømmet til SAS, mens store inntekter forsvinner for hver dag.

Vi oppfordrer partene til å komme hverandre i møte. Gå tilbake til forhandlingsbordet, løs konflikten og få flyene i luften igjen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse