Annonse

Partikultur som stinker

Sex-skandalene i Høyre og Frp fører til at tilliten til de politiske partiene svekkes.

Sex-skandalene som rulles opp i Høyre og Fremskrittspartiet er et moralsk katastrofeområde.

Høyre lot Kristian Tonning-Riise fortsette å klatre på karrierestigen, hele veien til fast stortingsplass. De dyrket sin unge stjernepolitiker, i forvissning om at mange etter hvert visste om fyllekalasene og hans grove overtramp mot jenter i ungdomspartiet.

Nå dukker det stadig flere lik ut av skapet i partiet, med mange nye varsler i Høyre. Det stinker av en partikultur hvor voksne menn deler ut alkohol til mindreårige, og bruker ungdomspartiet som en arena for å forgripe seg på unge jenter. Og aller verst; der så mange vet, uten å gripe inn.

Erna Solberg legger seg flat og sier hun ikke visste om ukulturen i Høyre. Det er ikke godt nok. Som partileder er det hennes plikt å ha rutiner som sørger for at hun får vite. Solberg har sviktet i sitt lederskap. 

Torsdag ble det kjent at tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn allerede i 2012 orienterte Frp-leder Siv Jensen om partikollega Ulf Lersteins SMS’er, der han foreslo sex med unge partifeller. Dette forteller Gåsvatn til NRK.

Han hevder Siv Jensen ikke var interessert i å høre, Jensen sier i dag at hun ikke husker hva som ble sagt.

For få dager siden, 14.januar, sa Jensen at Lerstein-saken var helt ukjent for henne inntil NRK publiserte den for få dager siden.

Jensen skal altså ha blitt varslet om svineriet i 2012. Likevel gjorde hun ingenting da Lerstein ble nominert til Stortinget både i 2013 og 2017.

La det ikke være tvil: Denne saken fremstår som meget stygg for Siv Jensen.  Det betyr i praksis at det frem til nå ser ut til å ha vært fritt frem for seksuelle rovdyr i partiet. Som har fått holde på. FrP-logikken er at ingenting er et problem før mediene snapper det opp og sannheten kommer for en dag.

Inntil det skjer, handler det om å feie under teppet og legge lokk på sakene.

De mange sex-sakene i norsk politikk rammer nå tilliten til politikere, og partiene generelt.

Siv Jensen og Erna Solberg har gjennom sin mangel på tydelig lederskap bidratt til et kollaps for denne tilliten, fordi de som har våget å si fra, varslerne, er sviktet på det aller groveste.

Det dreier seg om unge mennesker som kan ha blitt ofre for overgrep og i verste fall påført varige sår for livet.

Det er de som er ofrene, og ikke partiene. Men for partiorganisasjonene er det grunn til å anta at dette nå vil påvirke rekrutteringen til politisk arbeid.

Hva skjer i norske hjem dersom en datter eller sønn kommer hjem og forteller at han eller hun ønsker å melde seg inn i Fremskrittspartiets Ungdom eller Unge Høyre?

Da tror jeg alarmen går hos de fleste norske foreldre. Og det er på alle måter høyst forståelig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse