Annonse

Helt uakseptabelt å sende regninga til pasientene

Hvorfor holder helseministeren og departementet hans tilsynelatende en vernende hånd over et selskap som ikke har levert etter kontrakt?

Hvorfor holder helseministeren og departementet hans tilsynelatende en vernende hånd over et selskap som ikke har levert etter kontrakt?

Helseminister Bent Høie la fredag fram en plan for å bedre luftambulansetjenesten i Nord-Norge etter alt kaoset det siste trekvart året. Planen er å plassere et nytt jetfly i Tromsø og et helikopter permanent i Kirkenes. Jetflyet i Tromsø skal avlaste de flyene som kan lande på kortbanenettet.

Planen kunne vært helt grei, hvis det ikke var for finansieringen. Det er ingen tvil om at dette vil koste penger, et ekstra jetfly er dyrt å drifte. Men hvem får regningen?

Jo, den blir i siste instans sendt til pasientene. Ifølge Høies plan skal merkostnadene fordeles på helseforetakene, etter eierandel. Det betyr ganske enkelt at luftambulansetjenesten kommer til å spise enda mer av budsjettene til blant andre Helse Nord, noe som igjen kan gå ut over sykehusdriften, for eksempel.

Det er ganske utrolig at statsråd Høie sender regningen for manglende leveranser fra anbudsvinner Babcock til helseforetakene og dermed til pasientene. Det er verken akseptabelt eller logisk. De som sitter med ansvaret for krisen i luftambulansetjenesten, slipper tilsynelatende unna.

Ansvaret for anbudsprosessen ligger som kjent hos LAT HF (Luftambulansetjenesten Helseforetak). Prosessen som ble gjennomført har vært kritisert sønder og sammen, og med god grunn. Men i LAT har de ikke vært påfallende opptatt av å ta selvkritikk. Tvert imot, VG fikk innsyn i en intern presentasjon som direktør Øyvind Juell i LAT holdt i oktober. Der oppga han tapende flyoperatør, personellet (pilotene), politikere og mediene som de største utfordringene i denne saken, og ikke Babcock, den nye operatøren.

Dersom det ikke kommer ekstra bevilgninger til drift av et ekstra jetfly og helikopter, går denne skandalen inn i en ny fase. Dette vil gå ut over sykehusene i Nord-Norge. En ekstra regning på mange millioner til ambulansefly, vil nødvendigvis medføre at andre oppgaver må vente, eller reduseres.

Høies plan tar derfor konfliktnivået i denne saken til nye høyder. Med den utviklingen saken nå har fått, der de som har ansvaret, LAT HF og Babcock, kan gå fri, må skandalen få noen konsekvenser. Det er ikke sykehusene eller pasientene som skal betale regningen for at tjenesten skal fungere. Det er det de ansvarlige som skal: LAT HF og Babcock. Nå må andre enn pasientene stilles til ansvar.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse