Annonse
Tjue minutter før flyet skulle lande, føyk det opp med snøtykke og god kuling i Båtsfjord. Resultatet var - som fryktet - var ingen flylanding, ei heller noe mulighet for å komme seg til Oslo. Men konsulenten i Pasientreiser måtte jo følge reglene. Illustrasjonsfoto: Foto: Stig Rune Neraard, NRK

Gi meg ærlige svar, helseminister - ikke politisk svada!

Det fantes ikke mulighet for å bruke det formodentlige vettet konsulenten var i besittelse av, så jeg måtte ta det flyet han krevde.

Åpent brev til helseminister Bernt Høie:

Ved alle forespørsler til pasientreiser, får jeg til svar at «det er politisk bestemt». Derfor tillater jeg meg å stille spørsmål direkte til øverste sjef, som antakelig også har Pasientreiser i sitt ansvarsområde.

Pasientreisers gjøren og laden:

Jeg sitter og tenker tilbake til den tiden NAV hadde reiseoppgjør. Da fikk vi dekket det vi hadde hatt av utgifter, innenfor rammen av regelverket som var tuftet på sunt folkevett. Det synes meg å være lagt til side. 

Buss: Når det går buss på en strekning bør den dekkes, ikke rotes bort med en standard sats på kr 2,20. Man blir vel kastet av bussen med en slik sats som betaling. Er du enig?

Når det ikke er offentlig transport til f. eks. kai eller flyplass fikk vi dekket taxi tidligere. Nå er det standard sats som gjelder. Det er fornedrende å bli tilbudt så mikroskopiske “satser”. Jeg kunne ikke tenkt meg inn i min villeste fantasi å be noen kjøre meg med en slik sats. Kunne du?

Taxi: Dersom man skal bruke taxi må man levere en bekreftelse på at helsa er skral. Denne koster kr 100. Hvorfor refunderer ikke Pasientreiser kostnadene for det de ber om blir vedlagt? Synes du,  helseminister,  det lyder fornuftig?

Medisin: Helt til 1. januar 2017 var forsendelse av medisin dekket av staten. Det skulle ikke koste mer å bruke medisiner om du ikke hadde et apotek i nærheten. Vi har ikke noe apotek nærmere enn 170 km, og følgelig må vi etter den nye regjeringens vurdering betale ca kr 60 mer for hver leveranse. Det høres ikke mye ut, men selv har jeg i snitt mer enn to i mnd, og da går tusenlappene fort bort i frakt. Hva er din gode begrunnelse for dette tilbakeskrittet helseminister?

Statens regulativ: Vi har noe som heter Statens regulativ for dekning av reise (noe i den retning). Hvorfor brukes ikke den av pasientreiser? Det er like dyrt både og reise å bo/overnatte om du er syk eller statsansatt. Gi en god forklaring på dette. Pasientreiser er vel et statlig foretak og derved lovlig bruker av statlige forordninger. Ikke svar noe om at Norge ikke har råd, det har vi, og det ser vi jo at milliardene sitter løst når vår statsminister deler ut valgflesket sitt. Er du ikke enig i at likebehandling av mennesker bør tilstrebes?

Skjema: Har dere regnet på hvor mye dere «sparer» på / underslår fra eldre bevisst, ved at reiseregningsskjemaene er så vanskelige å fylle ut at mange eldre ikke klarer det? Det siste glupe var en “forenkling” - fra to til fire siders skjema! Er ikke du enig i at en fordobling av spørsmål ikke er noen forenkling?

En reise til Oslo

Jeg hadde en lite hyggelig opplevelse for noen år siden med Pasientreiser.  Det var vinter med mye dårlig vær med overflyvninger som resultat. Jeg skulle til Oslo på sykehus. Jeg ba «konsulenten» hos Pasientreiser om å få ta et tidligere fly pga værforholdene, slik at jeg hadde en mulighet til neste fly om det ble overflyvning.

Men NEI, det fantes ikke mulighet for å bruke det formodentlige vettet konsulenten var i besittelse av, så jeg måtte ta det flyet han krevde. Jeg hadde naturlig nok bestilt hotell (Bondeheimen) dagen før avreise. Jeg for opp til flyplassen i godt vær, men 20 min før flyet skulle lande føyk det opp med snøtykke og god kuling. Resultat: ingen landing kl 17.00, ei heller noe mulighet for å komme seg til Oslo. Jeg ringte umiddelbart hotellet for å avbestille, men det var for sent - det måtte blitt gjort før kl 16.00. Flyavgang skulle vært kl 17.00.

Hotellet hadde allerede sikret seg betalingen via kortet som jeg måtte oppgi ved bestilling. Jeg prøvde forgjeves å få refundert beløpet, men forgjeves. Widerøe har ikke har noe ansvar når det er været som slår seg vrang. Pasientreiser sa at så lenge jeg ikke hadde gått om bord i flyet, hadde ikke reisen begynt, og følgelig ingen refusjon. (Jeg hadde jo sjekket inn). I ettertid har jeg sett at reisen begynner når jeg forlater hjemmet, derfor mener jeg dette var et underslag, eller frarøving av de ca 1850 kronene  hotellet kostet - og blank bevisst løgn fra «konsulenten».

Dette kunne vært unngått ved normalt tankearbeid fra konsulenten. Kan du kommentere dette? Begynner en reise når du forlater hjemmet, eller når du sitter i flyet. (I så fall dekkes vel ikke reise til flyplass heller?) 

Jeg håper på ærlige svar, ikke politisk svada, og jeg imøteser dine svar med stor interesse.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse