Annonse

Påsken er også tid for frivilligheten

Mistanken om at frivillig arbeid var i ferd med å gå ut på dato i Norge er til de grader gjort til skamme, skriver Rigmor Aasrud.

Folkehelsa blir bedre, når flere holder seg i form gjennom fysisk aktivitet, både som organiserte i idretten, eller som del av mer spontane turgrupper

Med de store ankomstene av folk på flukt i høst og vinter, har folk i hopetall meldt seg til organisasjonene, eller på egenhånd tatt initiativer til å hjelpe.  Folk har følt seg velkomne og ivaretatte. Påsken vil – som vanlig – vise et ski- og fjellferierende Norge, med den uvurderlige både profesjonelle og frivillige beredskap på plass.

Det samme gjelder alle de som sitter på vakttelefoner, som er telefonvenner, eller de mange som lager aktiviteter for de som synes høytider er krevende. Med andre ord: Mistanken om at frivillig arbeid var i ferd med å gå ut på dato i Norge er til de grader gjort til skamme.  Over hele landet gir frivillige bidrag til at folk får en bedre hverdag, samtidig som de gjør lokalsamfunna sterkere. 

De tørre tallene fra statistikken viser at den frivillige innsats utgjør 128 milliarder kroner årlig, og at den utgjør om lag 140 000 årsverk.

Vi har lang tradisjon for frivillig innsats, men det er kanskje ikke så ofte at vi har tatt oss bryet med å se etter hvordan frivillighet og myndigheter kan spille på lag for å la den vokse.  Heldigvis har vi fått forskning som kan fortelle oss om utviklingstrekk og trender som betyr noe for frivillighetsutviklingen.  Og det nokså nye fellesskapet gjennom Frivillighet.Norge, gir oss kunnskap og ideer til hva som kreves av samfunnsmessig tilrettelegging for å få vekst og utvikling. 

Iveren etter å bli en bedre tilrettelegger, har ført til at frivilligheten har fått en viktig plass på det politiske kartet.  Vi vil at flere skal bli inkludert i de små og store fellesskap, som betyr så mye for mange av oss. 

Folkehelsa blir bedre, når flere holder seg i form gjennom fysisk aktivitet, både som organiserte i idretten, eller som del av mer spontane turgrupper.  Ideelle organisasjoner av ulikt slag bidrar med livskvalitet og tjenestetilbud, som også inneholder frivillige innslag av uvurderlig betydning. 

Vi trenger tiltak for frivilligheten og i kulturpolitikken, som bidrar til at alle kan få mulighet til å delta, enten som utøvere, tilretteleggere eller tilskuere.  Myndighetenes samarbeid med frivillige både kan og bør styrkes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse