Annonse
PASSKØ: Vær for all del tidlig ute når du skal fornye passet, skriver vår spaltist Thomas K. Føre.

Til pass til deg

Det passer aldri å stå i kø. Ei heller i passkø. Av og til må man bare. Køstå hva det køstå vil.

Jeg smiler, ønsker henne god ferie og legger til et jovialt «det tar sin tid». Min tur! Ferietur. Utur. Nedtur. Køkultur.

For tiden besøkes det nye politihuset i Tromsø flittig av folk som har noe ugjort utenlands. Åpningstiden alle dager er kl 08.15-15.00 med ett unntak. Onsdag før kl 10 er det ubetjent. Ikke én betjent. Kanskje en bekjent. I kø.

Jeg møtte selvfølgelig opp kl 08.15 onsdag denne uken. For å fornye passet. Jeg hadde prøvd å forhåndsbestille time på nett, men med ingen ledige timer de nærmeste ukene var det kun drop-in som passet. Som kjent passer drop-in og kø som fot i fotlenke.

Jeg kom i prat med den andre som hadde møtt opp (for) tidlig. «Nødpassdamen» hadde sittet i kø dagen før og måtte begynne på nytt igjen denne dagen. Vi trykket på kølappautomaten i håp om å få oss et nummer, men nei. Manuelt fikk vi vite at automaten åpner showet kl 09.45. Jeg gjorde en tvilsom kølapp-deal med nødpassdamen og dro på jobb.

Nødpassdamen passet godt på plassen sin (og min) i passkølappkøen. Ifølge min medsammensvorne kom det stadig folk innom for å trekke kølapp, hvorpå hun høflig orienterte om automaten og hvem som sto først i kølappkøen. Jeg returnerte kl 09.45. Da hadde automaten delt ut lapper i et kvarter. Jeg fikk diskret overlevert kølapp 002 til innvortes jubel.

Et 20-talls mennesker sitter og venter. Utilpass. Mange av dem med passet påskrevet en upassende utløpsdato. Ville blikk, hjerter i hals, nerver i spenn. Syv luker, 20 kølapper. Høyeste beredskap. Klokken slår 10. Sirene. Ingen kan se nummeret fra venteområdet, alle reiser seg. Uroen brer seg i takt med reisningen. Porten til luke 3 glir opp. Kølapp 001 dropper inn.

Sekunder senere. Luke 1 åpner. Min tur! Nei, ny nummerserie. For dem som har forhåndsbestilt. Smart. Ny sirene. Min tur! Nei, ikke drop-in. Og sånn fortsetter anti-drop-in-kampanjen.

- Det e jo helt ubegripelig. Det skulle jo bare være å levere et skjema, ta et bilde og gå igjen, sier en mann av køfolket.

Etter en drøy halvtime med hallo i luken kommer nødpassdamen ut. Jeg smiler, ønsker henne god ferie og legger til et jovialt «det tar sin tid». Min tur! Ferietur. Utur. Nedtur. Køkultur. Ny nummerserie i luke 3.

- Nei, det e bare å holde sæ hjemme, kommer det fra kømannen.

Sirene kl 10.45. 002 til luke 1. Min tur! Upåklagelig service. Fiks ferdig på fem. Glad jeg ikke står her som en fjott i mai eller juni. Ti år til neste gang.

Anbefaling: Sjekk passet ditt og bestill timeavtale i god tid! Om du ikke gjør det, er det til pass til deg. Og knapt nok det.

Ha en riktig god juleferie!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse