Annonse

PCI-senter i Bodø vs. Svartedauen

Media i Nordland har sviktet, og gått inn i tungt kampanjemodus i PCI-saken, mener Øystein Bentzen i Mo i Rana.

Jeg håper virkelig at styret i Helse Nord har vettet i behold.

De siste månedene har menigmann i Nordland blitt kjent med et for de aller fleste helt nytt og ukjent begrep; “PCI-senter”. Vi, og særlig vi som bor på Helgeland, er blitt tutet ørene fulle om hvor farlig vi lever, og hvor rosenrødt alt skal bli bare Bodø får det samme som Tromsø. Jeg er ikke overbevist.

Det har vært nesten hårreisende å se hvordan lokale media i Nordland har kastet seg over denne tilsynelatende dødelige urettferdigheten som innbyggerne i Nordland lider under. Kritisk sans har blitt satt til side for en slett kampanjejournalistikk som får nordnorsk fotballpatriotisme til å blekne. Påstandene om dødelighet og livsfare har sittet løst, og lokale og regionale politikere som knapt har gjennomført et førstehjelpskurs eller to, har gått ut i media og gitt massiv støtte til et hjertemedisinsk tilbud de har få forutsetninger for å vite hva er. 

Vanviddet har nesten gått av skaftet, og først før helgen kunne NRK Nordland endelig bringe uttalelser fra uhildet hold. Fra et intervju i Nordlys kan NRK referere at hjertespesialist, professor ved NTNU i Trondheim og faglig leder i Norsk hjerteinfarktregister, Kaare Harald Bønaa, er rystet over argumentene i PCI-debatten.

– Det finnes absolutt ingen opplysninger i Norsk hjerteinfarktregister om dødelighet i Nordland som kan brukes til å argumentere for etablering av et PCI-senter i Bodø. Måten debatten er ført på i Nord-Norge er urovekkende, med feiltolkninger og selektiv bruk av fakta, er denne hjertespesialisten fra Rana referert på. Mer massiv avkledning av et propagandamaskineri skal man lete lenge etter!

Jeg betviler ikke Bodø-legenes gode intensjoner, men jeg reagerer sterkt på den kampanjen som er iverksatt. Den er skremmende for de som har et mulig infarkt foran seg og den er sårende for de som alt er rammet av hjerteinfarkets brutale slagside, de pårørende. Denne faglige debatten hører hjemme som en intern fagdebatt og bør håndteres profesjonelt av profesjonelle. Man trenger ikke være hjertespesialist sittende i Trondheim for å reagere over argumenstasjonen og lokalmedias lemfeldige bruk av den.

Som innbygger i Mo i Rana ligger jeg statistisk sett “dårligst an” med landsdelens lengste ventetid på både ambulansefly og helikopter. Men om jeg en dag skulle ha behov for den såkalte pci-behandlingen, så vil jeg heller ankomme et høykompetent pci-senter med bred og lang erfaring, enn å havne i hendene hos noen som, bokstavelig talt, på død og liv vil være pci-spesialister. 

Jeg håper virkelig at styret i Helse Nord har vettet i behold og ikke vanner ut den spisskompetansen vi har i Nord-Norge! Sett pasientsikkerheten foran alt!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse