Annonse
Det er umulig å følge dyrevelferdsloven og samtidig drive pelsdyroppdrett. Det er uforenlig å sette mink og rev i bur, for så å skulle legge til rette for deres artstypiske behov, skriver artikkelforfatterne. Foto: Reuters

På tide å avvikle pelsdyroppdrett!

Det er umulig å følge dyrevelferdsloven og samtidig drive pelsdyroppdrett.

Den siste uken har vært preget av medieoppslag om regjeringas budsjettforslag for 2018. Også vi i Miljøpartiet De Grønne har reagert sterkt!

Det som skiller dette budsjettforslaget fra tidligere, er de massive kutt i tilskudd til frivillige organisasjoner. Blant annet viktige dyrevernsorganisasjoner som NOAH og Dyrebeskyttelsen ligger an til å miste store beløp i driftsstøtte. I samme budsjettforslag gis det 2 millioner til pelsdyrnæringa – til et dyrevelferdsprogram for mink!

Man tar fra organisasjoner som prioriterer arbeid med dyrevelferd og dyrevern og gir til en næring som gang på gang har vist at økonomiske interesser går foran dyrevelferd, som gang på gang har vist at det faktisk IKKE er mulig å drive dyrevennlig oppdrett av pelsdyr.

Så da er mitt spørsmål: hvilken dyrevelferd som skal forbedres? Næringen hadde tid til å gjennomføre endringer, men har valgt å la være. Hvorfor skal man bruke 2 millioner på å forbedre forholdene til dyr som lever dag inn og dag ut på netting, sammenpressa og innelåst i bur, dyr som aldri i sitt korte liv får se villmarka, som aldri får løpe og jakte, - før de blir til pyntekanter og luedusker?

Hva kan konklusjonen med denne investeringen være, annet enn å innse at disse dyrene ikke kan ha gode levevilkår?

Dyrevelferdsloven sier: “Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.”

Pelsdyroppdrett i seg selv er et brudd på denne loven. Det er umulig å følge dyrevelferdsloven og samtidig drive pelsdyroppdrett. Det er uforenlig å sette mink og rev i bur, for så å skulle legge til rette for deres artstypiske behov.

Og enda er det de som avdekker og varsler om elendige forhold som stemples som lovbrytere, mens de som bryter dyrevelferdsloven dag inn og dag ut får fortsette, - med statsstøtte og lovnadsord fra regjeringen. Alt dette for å tilfredsstille behovene av et luksussegment i klesbransjen!

Vi har en landbruksminister som vil ha “ro” rundt næringen. Og han tror vel at det blir “ro” ved å fjerne støtte til frivillig arbeid for dyrevelferd og dyrevern i budsjettet. Sorry, Dale, men her må du tenke om igjen! Det blir IKKE ro på denne måten. Vi gir oss ikke! Og hvis pengene kuttes, så må vi rope høyere.

Eller kutter regjeringen midler fordi NOAH i likhet med mange andre frivillige organisasjoner viser misnøye med dagens politikk? Er vi sand i deres maskineri? Vi bare spør… Fordi da har vi et MYE større problem og da skal vi rope enda høyere! Denne diskusjonen er ikke over!

Kjære dyrevenner! År etter år stiller vi stiller opp med fakler, med appeller og med ønsker om et bedre liv for pelsdyrene. Samtidig opplever vi at regjeringa år etter år overkjører flertallet i befolkningen, at de gir penger og støtte til en døende og uønsket bransje. Vi i Miljøpartiet De Grønne gir ikke opp. Vi vil fortsette å jobbe utrettelig for at denne unødvendige og uetiske bransjen skal legges ned, en gang for alle.

Takk til alle dere som jobber hardt for dyrevern og dyrevelferd! Dere gjør en uvurderlig innsats.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse