Annonse
KRISEPAKKE: Finansminister Jan Tore Sanner la fredag fram rammene for en ny krisepakke for næringslivet. Samme dag viste NHOs bedriftsundersøkele at bedrifter i Troms og Finnmark er i landstoppen når det gjelder både permitteringer og egenopplevd risiko for konkurs. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen (fra Høyres landsmøte)

Pengedrysset fra staten – hvem skal få?

Er det riktig at styrtrike bedriftseiere som har vaglet seg i skatteparadiser skal få nødhjelp fra staten, på lik linje med den lokale frisørsalongen, kjøreskolen eller butikken?

Og som alltid ved kriser som dette: den rammer aller mest de med lavest inntekt, og her er kvinnene i flertall.

Fredag morgen lanserte finansminister Jan Tore Sanner den lenge bebudede bedriftspakken, en statlig håndsrekning til de som er hardt økonomisk presset, som en følge av korona-krisen. 310 milliarder, og mer vil det bli.

Men detaljene i pakken får vi ikke før fredag 3. april. Det kan se rart ut at den offentliggjøres allerede nå, men signalene regjeringen nå sender er svært viktige, først og fremst til dem det gjelder: det kommer finansiell støtte. Hold ut!

Budskapet roer også kreditorene.

Men det vil være mange som strømmer til dette statlig dekkede bordet nå. For at dette ikke skal bli et gledelig gjestebud for de som har ressurser, er vant til å søke offentlige virkemidler eller rett og slett er snyltegjester, vil detaljene i pakken være avgjørende.

- Nå er det viktig at regjeringen utformer regelverket, slik at useriøse ikke utnytter en ordning som er ment for bedrifter som virkelig trenger det. Det vi ikke trenger er en ordning som gir useriøse bedrifter et sugerør ned i statskassen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som har vært med i dette trepartssamarbeidet mellom regjeringen, NHO og LO.

Men bedrifter trenger ikke falle inn under kategorien useriøs, for å få satt et spørsmålstegn ved seg. Hvem er de verdig trengende? Skal bedrifter som av skattemessige årsaker har flagget ut av landet, nå nyte godt av det fellesskapet for øvrig har betalt inn? Dette gjelder blant annet næringsaktører innen shipping, oppdrett og reiseliv. Er det riktig at eiere som har vaglet seg i skatteparadiser eller på annen måte søkt formue-tilflukt i utlandet skal få nødhjelp fra det offentlige, på lik linje med den lokale frisørsalongen, kjøreskolen eller butikken?

Hvordan sikre at de som sitter nederst ved dette bordet får det de bør?

Samme dag som finansminister Jan Tore Sanner presenterte denne første pakken, la NHO fram sin bedriftsundersøkelse om virkningene av korona-krisen. Tallene viser at bedrifter i Troms og Finnmark er i landstoppen når det gjelder både permitteringer og egenopplevd risiko for konkurs. Av 317 bedrifter svarer 64 prosent at de har permittert arbeidstakere helt eller delvis. Landet sett under ett, er dette et høyt tall, og det overgås bare av Svalbard hvor turistnæringa sliter tungt.

Som om ikke det er nok, av de samme bedriftene her i fylket svarer 77 prosent at det kan bli aktuelt med ytterligere permitteringer. Svært få har gjennomført oppsigelser, men noen sysler med planer om det.

For 36 prosent oppgir at de nå har likviditetsproblemer, og at de opplever konkurstrusselen som høyst reell. Også her ligger bedriftene i Troms og Finnmark blant de høyeste på denne dystre statistikken.

Regjeringens penger kommer nok i grevens tid for mange. For noen trolig også for seint. Og som alltid ved kriser som dette: den rammer aller mest de med lavest inntekt, og her er kvinnene i flertall. Det viser ny forskning fra Frischsenteret.

 Hittil i år har over 300.000 søkt om dagpenger fra NAV. Arbeidsløsheten har ikke vært høyere siden depresjonen i de harde 30 -åra. Den rammet arbeidsfolk svært hardt. Slik skal det ikke være i dag.

Opposisjonen på Stortinget er ikke imponert over krisepakken. Den er for lite detaljert, mener partiene fra Frp til Rødt.

Da er det bare å hive seg rundt. Helga må brukes til å justere pengepakken, og sørge for en finmasking, slik at statlige milliarder ikke faller i lommene på de som er useriøse eller på milliardærer som beviselig har reserver nok til å klare seg gjennom 2020 uten dine og mine skattekroner. For det er Stortinget som til syvende og sist skal bestemme hvordan pakken skal bli, og å gi den en rettferdig profil.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse