Annonse

Pent parkert

Våkn opp! Det er på tide å ta rattet i egne hender, jenter.

I bilkupeen står likestillingen i krabbegir. Om sommeren blir det ekstra synlig.

Det var vill jubel da forbudet mot kvinnelige sjåfører ble opphevet i Saudi-Arabia for få uker siden, etter tre tiårs kamp i det ultrakonservative landet. Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman går for kvinner bak rattet og vil tilsynelatende parkere reaksjonær islam. Minutter etter de fikk lov, feiret kvinner smaken av frihet med å kjøre gjennom Riyadhs gater. Og verden jublet med. 

 I følge rankingen til World Economic Forum, er Saudi-Arabia et av verdens minst likestilte land. Norge ligger på andreplass, og her til lands sitter damene pent parkert i passasjersetet med håndveska på fanget og kollisjonsputene sydd under armene. Vi har lov, men lar mannen styre. Det er jo så behagelig slik. Bilkjøring er liksom en mannegreie. Og menn er som kjent best til å komme seg fram her i livet. Særlig på sommeren når man skal komme seg ekstra langt. Ofte med ei svær campingvogn på slep. 

I bilkupeen står likestillingen i krabbegir. Om sommeren blir det ekstra synlig. For hvem er det som kjører når familien skal på bilferie til Sverige? Når man henter leiebilen på Mallorca eller stapper hund og unger i stasjonsvogna for å stikke på hytta? Korriger meg om jeg tar feil, men jeg har rett: Det er oftest en mann. En undersøkelse Respons Analyse for en tid siden gjorde for NAF-magasinet Motor viste at åtte av ti menn kjører når par er sammen i bilen. Kun 12 prosent av kvinnene vil helst kjøre selv. Et flertall av mannfolka mente de er den beste sjåføren i forholdet. Bare åtte prosent av damene hadde samme selvinnsikten.

Pytt. Er det så farlig, da? Tja, statistikken antyder det. Høy fart, uoppmerksomhet og ruspåvirket kjøring er blant de hyppigste årsakene til de alvorligste ulykkene. I flesteparten av ulykkene er sjåføren en mann. Kvinner bryter dessuten sjeldnere fartsgrenser og kjører penere i trafikken enn de som oftest sitter bak rattet. Godt over 80 prosent av fartsovertredere er menn, mange i 40-50-årene. Hvert år dør to til tre ganger så mange menn som kvinner i trafikken totalt. Kvinner dør som passasjerer eller fotgjengere. Joda, det er klart det slår ut at det er mannfolka som kjører mest og lengst. Men det sier ikke alt. 

Hvis kvinner kjørte like mye som menn, og samtidig beholdt den mer defensive holdningen de har, ville det vært bra for trafikksikkerheten, uttalte fagansvarlig i NAF, Morten Fransrud i forbindelse med undersøkelsen. Han oppfordrer menn og kvinner til å dele på kjøringa.

Men det er jo så behagelig å sitte på, sier damene. De sover allerede dypt og siklende når mannen sjekker lufttrykket i dekkene på bensinstasjonen. Damene koser seg i hvilestilling og tenker ikke så mye på den hersens likestillingen. Noen eldre damer bråvåkner. Det hender at menn dør når man minst venter det. Det finnes eldre enker der ute som har både familiebilen og familiehytta stående ubrukt. De våger ikke kjøre. 

 Det kan umulig stå på mannen, tenker jeg. Min, for eksempel, er så hjelpsom at jeg kan styre i blinde. Det ble på ingen måte stille i bilen da FM-nettet i min gamle Subaru ble slukket. Han deler råd om hvor jeg bør plassere meg i veibanen, roper ut om det går for fort, gjør meg oppmerksom på hva som kommer fra høyre og peker til og med ut en passende parkeringsplass (som ikke krever lukeparkering). Noen er nok mindre modige. Ikke alle tar sjansen på å slippe kvinnfolket til.  I Tromsø sentrum er dette et nokså hverdagslig syn: Par i bil kommer kjørende med mannen bak rattet. Han blinker inn til siden. Begge hopper ut. De klemmer. Han går, sikkert til jobben. Hun hopper inn bak rattet - og kjører videre. 

Det begynner å bli lenge siden «Thelma & Louise» i den feministiske roadmovien fra 1991 frigjorde seg fra mannemakten og kjørte sine egne veier. Brad Pitt satt i baksetet.

Mange damer siklet også da.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse