Annonse
Human Rights Service har ikke tabba seg ut og trykket for kjapt på enter. De har rett og slett latt være å sjekke opp fakta i en sak fordi det passer inn i deres eget narrativ om hvordan ting kunne vært i nabolandet, skriver Katarina Goldfain Johnsen om pepperkake-historia. Illustrasjon: Colourbox

Pepperkakene som ikke var rasistiske

At et liberalt demokrati som staten Norge fortsetter å subsidiere anekdotiske løgner fra HRS får oss ingensteds. Det er både håpløst og farlig, og årets statsbudsjett bør ikke inneholde ei krone til Human Rights Service.

«Pepperkaker er rasistisk», heter den 12. mest delte saken i sosiale medier i Norge torsdag kveld. Utstyrt med et pent bilde av søte julepepperkaker, handlet artikkelen om at en skole i Kalmar i Sverige hadde satt ned forbud mot at barna skulle få gå med pepperkakekostymer i årets Luciatog. Ifølge saken fordi kostymene kunne oppfattes å være rasistiske.

2.500 ganger er artikkelen i skrivende stund delt i sosiale medier.

Men problemet er at saken fra Human Rights Service er feil – fake news i ordenes rette forstand. Hege Storhaug har ikke tatt seg bryet med å sjekke påstandene bak sin egen artikkel.

Det gjør derimot jeg:

HRS har hentet innholdet til sin sak fra nettstedet «Samhällsnytt», en side som ifølge egne beskrivelser «specialbevakar de områden där etablissemangsmedia uppvisar underlåtenhetsförsyndelser». Saken hos «Samhällsnytt» beskriver det samme som HRS, men med en oppdatering helt nederst om at skolen etter massiv kritikk har ombestemt seg og nå tillater pepperkaker i toget. Det står videre at skolen «hevder det ikke har vært et formelt forbud, bare at man har valgt bort pepperkakekostymene og at det til og med har skjedd tidligere år» (min oversettelse).

2.900 ganger er saken fra alternativnettstedet delt.

Det er bare at heller ikke i denne saken er hele sannheten fortalt verken i utgangspunktet eller i oppdateringen. Journalisten som har skrevet saken hos «Samhällsnytt» beskrives attpåtil som gravejournalist ved nettstedet.

Artikkelen hos «Samhällsnytt» kommer opprinnelig fra den svenske nyhetsnettsiden 24Kalmar, som siterer en anonym forelder som blir «ledsen» av pepperkakekostymeforbudet. Anonyme sitater er i utgangspunktet noe pressen bør være varsom med, ettersom det vanskelig kan etterprøves.

8.300 ganger er saken delt hos 24Kalmar.

Men så har rektor undersøkt. Og det viser seg at skolen i 20 år (!) rett og slett ikke har pleid å ha pepperkakekostymer i Luciatoget. Misforståelsen om at det nå skulle være forbudt, stammer fra en diskusjon i en klasse ved skolen, der det har blitt diskutert at det andre steder har blitt oppfattet som rasistisk (dem om det. Pepperkakekostymer er ikke rasistiske, ferdig snakka).

207 ganger er rektors oppklaring blitt delt. Det er altså 13.493 ganger færre enn sakene som fortsatt ikke forteller sannheten.

Hege Storhaug brakte gjennom HRS saken til et norsk publikum torsdag formiddag, godt over et døgn siden den opprinnelige artikkelen ble publisert hos 24Kalmar og 19 timer etter rektors oppklaring.

Det har med andre ord ikke skjedd en glipp. HRS har ikke tabba seg ut og trykket for kjapt på enter. De har rett og slett latt være å sjekke opp fakta i en sak fordi det passer inn i deres eget narrativ om hvordan ting er i nabolandet.

Det er ingenting galt i å debattere utfordringer i Norge eller Skandinavia for øvrig i dag, enten disse handler om velferd, skattepolitikk eller innvandring. Det er helt greit - og både nødvendig og viktig. Og tradisjonelle media bør utvilsomt stille større og bredere spørsmål i flere debatter, og ikke minst gi plass til flere nye stemmer.

Men at et liberalt demokrati som staten Norge fortsetter å subsidiere anekdotiske løgner fra HRS får oss ingensteds. Det er både håpløst og farlig, og årets statsbudsjett bør ikke inneholde ei krone til Human Rights Service.

Det er mer enn nok med de 22 millionene staten allerede har gitt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse