Annonse

Petter den store

Petter Stordalen kommer unna med å betale lusne 0,01 prosent i formuesskatt.

Petter Stordalen kommer unna med å betale lusne 0,01 prosent i formuesskatt.

Han er ishavsbyens nye hotellkonge. Petter Stordalens siste hotell har reist seg på kaikanten i Tromsø med sine 12 prangende etasjer. Et eventyr av et hotell, var Stordalens egen karakteristikk i Nordlys i går. The Edge er det velklingende navnet på bygget som åpner i morgen, på selveste 1. mai. Om Petter Stordalen feirer dagen vet vi ikke, men dersom han skulle komme til å stemme i på «Internasjonalen» i morgen, er det ett vers han godt kan hoppe over.

Vi sikter til det verset som inneholder linjen «Av skatter blir vi tynget ned». I går fortalte Aftenposten en historie som må være et langt større eventyr enn et skarve hotell på 69 grader nord. Det var historien om hvor eventyrlig lite formuesskatt gladgutten Stordalen betaler til felleskassa. Reglene for vanlige folk er at man må betale en prosent i skatt hvis man har en million kroner i formue. Petter Stordalens personlige formue er anslått til 9,3 milliarder kroner. Og han kommer unna med å betale lusne 0,01 prosent i formuesskatt.

Et eldre ektepar som har nedbetalt huslånet vil fort sitte med en million i formue og må altså skatte en prosent av dette. Hotellkongen, partyfikseren og miljøentusiasten Petter slipper relativt sett unna med en hundredel av det ekteparet må ut med i formuesskatt. Selvsagt er ikke Stordalen alene om å ha sørget for å nærme seg null i formuesskatt. De mest kjente milliardærkollegene hans har selvsagt også innrettet seg slik at de betaler minimalt med formuesskatt.

Det er fint med byggeaktivitet og nye næringsetableringer i Tromsø. Det hilser vi alltid velkommen. The Edge kan sikkert bli både et landemerke og et populært hotell for turister, konferansedeltakere og tromsøværinger. Men når Stordalen 14. mai skal la en av sine storstilte og påkostede åpningsfester gå av stabelen for å feire nyhotellet, vil det være fest med en viss bismak. At byggherren og partysjefen selv troner på toppen av en liste over norske milliardærer som driver med aktiv skattevegring, er nemlig ytterst forstemmende.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse