Annonse
PIGGDEKKGEBYR: Dagligdagse scener vinterstid i Tromsø. Byen har spesielle utfordringer. Det blir neppe bedre når bilistene motiveres økonomisk til å kjøre piggfritt. Foto: Mathilde Torsøe

Piggdekkgebyr i en bunnskrapt kommunekasse

Det er særdeles dårlig timing når flertallet i kommunestyret nå bevilger enda flere penger direkte fra tromsøværingenes pengebok.

Paradokset er at vi risikerer mindre trygghet i trafikken for at kommunen skal få råd til å koste og vaske veiene.

Striden om piggdekkgebyret som nå er vedtatt, endte i kommunestyre-debatten til slutt der det egentlig hører hjemme: i en bunnskrapt kommunekasse.

37,5 millioner er det beregnet at kommunen vil få inn i gebyr, millioner som skal øremerkes kosting og vasking av gatene, i regi av Bydrift. Pengene rekker formodentlig til at man også kan sette innkjøpt utstyr i drift, utstyr som allerede står der, men som kommunen ikke har råd til å bruke. Men det spørs, all den tid det nå skal kuttes stillinger i kommunen, herunder også i Bydrift.

Det er ingen tvil om at det tidvis er mye svevestøv i Tromsø. Spørsmålet er om det blir mindre med dette nye gebyret. For dess flere som kjører piggfritt, dess mer nødvendig blir det å strø veiene. Sand og grus-mengden som må til for å gjøre veibanen trygg for de piggfrie, kan bli fordoblet, gitt at tilstrekkelig mange følger de økonomiske gulrøttene fra kommunepolitikerne. Da går vinninga fort opp i spinninga.  

Lar man være å pøse ut strøsand kan eksperimentet i Tromsø ende med økt antall ulykker.

Det er nemlig ikke til å komme forbi, denne byen er spesiell, med vinter og snø opptil 7 måneder av året. Snømengdene er beryktet, og kystklimaet gjør at vær og temperatur endrer seg raskt. Som om ikke det er nok er byen utstyrt med en mengde bratte bakker. Alt ligger til rette for trafikkaos med jevne mellomrom vinterstid, hvilket vi så inderlig vet fra før av. Har man en gang gått eller kjørt opp «Nobina-bakken» og blitt overrumplet av en buss på full fart nedover, seilende fra side til side, fullstendig ute av kontroll, glemmer man det ikke. Vinter-Tromsø er ingen spøk.

Derfor er det underlig å registrere en kommunestyredebatt hvor så få politikere er opptatt av trafikksikkerhet. Foreløpig har vi ikke kommet dit at det er forbudt med piggdekk, det er så langt et høyst frivillig valg. Men når det ligger en økonomisk belønning i å la være å sko bilen på sikrest mulig måte, gjør det noe med motivasjonen. Penger er penger, og Tromsø er fra før av ingen billig by å bo i.

Paradokset er at vi risikerer mindre trygghet i trafikken for at kommunen skal få råd til å koste og vaske veiene.

Diskusjonene om piggdekkgebyr har versert lenge i Tromsø, og flere partier lovet i valgkampen å si nei til avgiften. Senterpartiet var ett av dem. Nå har partiet snudd og begrunner det med dårlig luftkvalitet, pålagt tiltakspakke fra miljødirektoratet, og at kost og vask koster.

I onsdagens kommunestyre var det nok en omkamp, bare seks måneder etter den forrige, og flere politikere har oppdaget at kommunen har så dårlig økonomi at den ikke har råd til renholdet lenger. Derfor stemmer man for noe man egentlig er imot..

Ordningen med gebyr skal ikke være permanent, ifølge flertallet i kommunestyret. Den skal vare til en byvekstavtale er på plass. Det får vi tro når vi ser det. For det er ingen ting som tilsier at kommunen skal ha bedre råd da. Snarere tvert imot.

Vi lever i usikre tider. Koronaen har gjort mange arbeidsledige, og flere kan det bli. Da er det særdeles dårlig timing at flertallet i kommunestyret bevilger enda flere penger direkte fra tromsøværingenes pengebok.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse