Annonse
Hovedgrunnen for at Israel promoterer seg som Midtøstens homohovedstad er ikke fordi de er bekymret for skeives rettigheter, men de ønsker at vesten skal se vekk fra den 70 år lange okkupasjonen av Palestina. Pinkwashing må ikke framstilles som et positivt begrep og Pinkwashing er ikke inkluderende, skriver artikkelforfatterne. Foto: Palestinakomiteen

Pinkwashing er ikke noe å juble over!

Tromsø Arctic Pride er over. Mange ulike temaer ble tatt opp, blant annet pinkwashing. Dessverre var ikke ordfører Kristin Røymo på dette foredraget. Da hadde vi kanskje unngått at hun i talen sin etter Prideparaden sa: «Hva synes vi om pinkwashing? Er det ikke også bra?». Hun fikk folk til å juble over et begrep mange ikke kjenner til. Andre av oss stod der med åpen munn og kunne ikke tro det vi hørte. Hva som er grunnen for at vår ordfører jubler over pinkwashing er vi usikker på. Om det handler om at hun har misforstått begrepet, så følger en oppklaring her.

Pinkwashing kommer av ordene pink og whitewashing. Begrepet oppstod da Charlott Hailey laget en ferskenfarget brystkreftsløyfe. Et magasin i samarbeid med sminkemerke Estee Lauder tok kontakt og ønsket et samarbeid. Det var hun ikke interessert i. De tok da saken i egne hender og gjorde om den ferskenfargede sløyfa til det vi i dag kjenner som den rosa sløyfen. Det fjernet Charlott sitt politisk kampbudskap som hun hadde festet til sløyfen, det var ikke dette som var viktig for dem.

Den mest kjente skeive pinkwashingen er den Israel utfører, der de bruker Tel Aviv Pride for å rosavaske sine brudd på menneskerettighetene. De skjuler seg bak et bilde av modernitet og bruker skeive i denne sammenhengen. I 2016 planla Israel å promoterer Tel Aviv Pride med 11 millioner USD. Alle de skeive Israelske organisasjonene fikk langt mindre enn dette. Hovedgrunnen for at Israel promoterer seg som Midtøstens homohovedstad er ikke fordi de er bekymret for skeives rettigheter, men de ønsker at vesten skal se vekk fra den 70 år lange okkupasjonen av Palestina. Pinkwashing må ikke framstilles som et positivt begrep og Pinkwashing er ikke inkluderende.

Dersom ordføreren forsøker å si er at pinkwashing er et bevis på at holdningsendringene har kommet langt er det likevel feil å framstille pinkwashing som noe positivt.. Det at det i dag er mulig å føle seg relativt trygg sammen med kjæresten på et utested med prideflagg har vi ikke pinkwashing å takke for, og det er ikke pinkwashing vi skal juble over. Det er nemlig deg vi skal juble over! Deg som er en ekte skeiv alliert. Du som vet at Pride ikke bare er fest, men også en kamp. Du som leser deg opp på hva det å være trans, skeiv eller ikke-binær faktisk betyr. Vi vil juble for deg som står ved vår side ikke bare i Prideparaden, men de 51 andre ukene i året også. Dere kom først! Lenge før pinkwashing.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse