Annonse

Pinlig eiendomsskattutspill fra Arbeiderpartiet, SV og Rødt

Det eneste positive med forslaget til Arbeiderpartiet, SV og Rødt er at de har forstått reaksjonene til innbyggerne og lyttet til det Høyre har sagt hele veien
Onsdag ettermiddag sendte ordfører Kristin Røymo ut en pressemelding om at Arbeiderpartiet, SV og Rødt vil senke eiendomsskatten i Tromsø med fem millioner kroner for neste års kommunebudsjett. Det er påfallende at dette utspillet kommer under en uke før valgdagen og Arbeiderpartiet sliter kraftig på meningsmålingene i Tromsø.
 
En senking av eiendomsskatten på fem millioner kroner vil ha minimal betydning for den enkelte huseier og sett i sammenheng med at Arbeiderpartiet, SV og Rødt økte eiendomsskatten med 86,5 millioner kroner høsten 2015 så kan ikke dette regnes for noe annet enn et dårlig valgkamputspill. 

Den kraftige økningen til Arbeiderpartiet, SV og Rødt har ført til at den gjennomsnittlige huseier i Tromsø har opplevd en økning av eiendomsskatten på over 80 prosent. Det er nærmest en dobling. Totalt henter eiendomsskatten inn 210 millioner kroner til Tromsø kommune hvert år. Når Arbeiderpartiet, SV og Rødt nå foreslår en senking av eiendomsskatten på fem millioner kroner så utgjør det kun 2 prosent av de totale inntektene til eiendomsskatten. Om disse partiene virkelig mener noe med å senke eiendomsskatten så må de komme på bordet med mer enn fem millioner kroner. Med dette tempoet vil det ta hele 17 år før eiendomsskatten er tilbake på 2015-nivå.

 
Etter Høyres mening var det ikke grunnlag for denne kraftige økningen av eiendomsskatten i utgangspunktet. Regnskapet for 2015 og 2016 viser et mindreforbruk på henholdsvis 40 og 100 millioner kroner. Ja, det er fortsatt økonomiske utfordringer i Tromsø kommune, men disse økonomiske utfordringer som står ikke i stil til den kraftige økningen av eiendomsskatten. 

Eiendomsskatten er tvers gjennom en usosial skatt. Den tar ikke hensyn til folks inntekter, men kun verdien av boligen. Innføring og økning av eiendomsskatten er et spørsmål om hvor godt lokale politikere klarer å prioritere. I Tromsø kommune har Arbeiderpartiet, SV og Rødt ikke evnet å prioritere.

 
Det virker som at alle skal få alt. Problemet med det er at det ikke fungerer i lengden, kvaliteten på tjenestetilbudet blir ikke bedre og det blir vanskeligere å kutte på senere tidspunkt når det er tvingende nødvendig. Løsningen på politikernes manglende prioriteringsevne skal ikke være å innføre nye skatter eller øke eksisterende skatter. Det må alltid være slik at kommunen prioriterer i sin lommebok før en ber enkeltmennesker og familier om å prioritere i sin. 
Det eneste positive med forslaget til Arbeiderpartiet, SV og Rødt er at de har forstått reaksjonene til innbyggerne og lyttet til det Høyre har sagt hele veien: Eiendomsskatten må senkes. Vi får bare håpe at Arbeiderpartiet denne gangen klarer å holde løftene sine om eiendomsskatten. Det klarte de ikke forrige gang.
 
Da sa ordfører Kristin Røymo rett før valget i august 2015 følgende: «Vi planlegger en økning tilbake til 2011-nivå. Det vil si opp 0,4 promille, i sum utgjør det mellom 15 og 40 kroner måneden for hver enkelt huseier.». Resultatet av disse lovnadene fikk vi se bare noen uker senere da eiendomsskatten ble økt med over 80 prosent. Høyre er klar på at eiendomsskatten må senkes betydelig og at det er politikerne som må prioritere i sine lommebøker før vi ber innbyggerne prioritere i sine.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse