Annonse
FÅR IKKE SVAR: Stortingsrepresentant fra Troms Fremskrittsparti, Per Willy Amundsen, ser ut til å ha fått et anstrengt forhold til avisen iTromsø. Foto: NTB Scanpix.

Uklokt og uforståelig fra Per-Willy Amundsen

Hvis Amundsen mener å ha en plausibel grunn for å nekte å forholde seg til en avis, bør han gjøre offentligheten oppmerksom på det, først som sist, skriver Nordlys i sin leder.

I hele åtte måneder har redaksjonen hos iTromsø forgjeves forsøkt å få en kommentar fra stortingsrepresentant Per Willy-Amundsen i en rekke saker. Men Amundsen verken svarer eller responderer på gjentatte henvendelser der iTromsø ønsker å intervjue ham.

«Sammenhengende i hele perioden har Frps toppkandidat sagt seg utilgjengelig eller ikke ønsket å uttale seg til avisa», skriver avisen selv i en nyhetsartikkel sist fredag.

Amundsen vil heller ikke svare når iTromsø tar kontakt for å spørre om han boikotter dem. Men lederen i Tromsø Frp, Bjørn-Gunnar Jørgensen, sier at Amundsen avviser at han boikotter iTromsø.

Han boikotter altså ikke, men svaret kommer fra andre i partiet. Her blir saken latterlig og direkte pinlig for Amundsen. Hvis Amundsen mener å ha en plausibel grunn for dette valget, bør han selv gjøre offentligheten oppmerksom på det, først som sist.

Det er ikke første gang Amundsen nekter å forholde seg til media. I fjor gikk han, den gang som justisminister, til angrep på Nordlys, som ble truet med boikott og beskyldt for «falske nyheter». Det skjedde etter at det ble stilt kritiske spørsmål ved gjennomføringen av et av de største samferdselsprosjektene i landsdelen, ny innfartsvei til Tromsø.

Den gang ble han tvunget til retrett, for etter at det ble stilt spørsmål til statsminister Solberg, måtte han til slutt innrømme at en statsråd svarer alle nyhetsmedier som spør.

Stortingsrepresentanter er selvfølgelig ikke forpliktet til å snakke med mediene, heller ikke de lokale i sitt hjemfylke. Det har likevel vært oppfattet som en del av samfunnskontrakten for våre folkevalgte. Det er derfor sterkt kritikkverdig av Amundsen å opptre som han gjør.

En stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet bør svare mediene om både sin egen og regjeringens politikk og syn på samfunnsutviklingen. Også på spørsmål som kan oppleves som ubehagelige. Det er medienes oppdrag å kontrollere og stille de folkevalgte til ansvar.

Per-Willy Amundsen er dessuten så usynlig for sine oppdragsgivere - velgerne i Troms - at han trenger all den oppmerksomhet han kan få lokalt.  

I USA frykter mange for pressefriheten på grunn av presidentens mange angrep på de redaktørstyrte mediene. Presseforakten er økende, og den er farlig fordi samfunnets grunnmur forvitrer.

Ingen er tjent med at vi i Norge beveger oss i en slik retning, verken folkevalgte som Per-Willy Amundsen, velgerne hans eller samfunnet vi alle er en del av.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse