Annonse
Mye kommer til å være annerledes etter Corona, men menneskets behov for å reise, møtes og oppleve vil fortsatt være der. Som det alltid har vært, skriver Øyvind Alapnes. (Foto: Øystein Barth-Heyerdahl)

Planla du å reise mindre?

Lukk øynene. Drøm deg tilbake til dagene etter at Norge stengte ned. Dag 10 på hjemmekontor. I pausene mellom alle videomøtene. Du tenkte på den dagen verden skulle åpne opp igjen. Drømte du da om din neste reise eller drømte du om å reise mindre? 

Det er dette som er det store spørsmålet som må besvares for å kunne spå fremtiden til reiselivet. Ikke bare med tanke på det norske, men hele det globale reiselivet. Svaret på dette spørsmålet er ikke bare interessant for oss som jobber i bransjen, men også for politikere og myndighetene.

Svarene har vi begynt å få allerede nå. Kanskje behøver vi ikke spå! Kanskje kan vi handle på fakta.

Etterhvert som land etter land har begynt å åpne opp, er trenden helt lik over hele kloden.

Det første markedet som har rørt på seg er ferie- og fritidsmarkedet. Folk satt ikke hjemme og planla at de ville reise mindre. Snarere tvert i mot. Mange planla sine neste reiser. De planla deres neste store opplevelser. Dette vil vi merke når Covid-19 blir historie og grenserestriksjonene  oppheves.

Nest etter ferie- og fritidsmarkedet er det den individuelle forretningstrafikken som smått har kommet i gang. Og naturlig nok er det gruppe- og konferansemarkedet som henger igjen. Her påvirker restriksjonene oss mest. Størrelsen på konferansene og 1-metersregelen begrenser dette markedet til nærmest null.

Kjære regjering! Det er her en stor del av permitteringene ligger. Vi merker at svært mange vil møtes, men ikke kan. Svært mange skyver sine viktige konferanser til neste år i håp om at restriksjonene er borte til da. Mange av de permitterte innen vår bransje jobber nettopp med kurs og konferanse. Dette er kompetente mennesker vi svært gjerne vil ha tilbake.

Mens dere tror reiselivet blir annerledes, så sitter vi med fakta i hånden og ser at reiselivet vil returnere sterkt. Bevisene begynner å rulle inn allerede. Ferie- og fritidsmarkedet er en særdeles sterk indikator. Det er dette markedet som indikerer hva som skjer med de andre markedene.

Regjeringen har håndtert Corona-krisen på en utmerket måte, men vi håper dere ikke ignorerer at det er en samlet næring som ber på sine knær for en forlengelse av permitteringsordningene. Konkurrenter, arbeidsgivere og arbeidstakere. Vi er sikre på at når Covid-19-restriksjonene kan tas bort vil reiselivet returnere sterkt. Vi behøver bare litt hjelp fram til den dagen er her. 

Mye kommer til å være annerledes etter Corona, men menneskets behov for å reise, møtes og oppleve vil fortsatt være der. Som det alltid har vært.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse