Annonse
Forby den unødvendige plasten, og gjør det nå! Forbudet vil gjelde engangsplast, unødvendig emballasje, plastposer og andre plastartikler som vi rett og slett ikke trenger, eller som ikke trenger å være i plast, skriver Espen Renø Svendsen.

En strålende idé - få med hele Nord-Norge!

Det er bare litt flaut at det ikke var Norge, Sverige, eller UK som tok dette steget først. Det gjorde altså Rwanda.

Det er en strålende tanke å gjøre Tromsø plastfritt. Få med hele Nord-Norge – og få bort plasten fra en av verdens reneste og vakreste regioner.

Ordfører Kristin Røymo har nylig tatt til ordet for at Tromsø skal bli en plastfri by. Endelig noe som løfter blikket fra de trivielle kommunesakene, og som gir et bidrag til vår store felles utfordring.

Da Rwanda gikk ut og forbød plast, var det som om noen klasket hammeren i gonggongen for meg, og jeg ropte ut i min egen stue; Rwanda? Kødder du? Ingenting til forkleinelse for Rwanda, for jeg prøver virkelig ikke å forminske deres status som foregangsland.

Det afrikanske landet tok en resolutt avgjørelse på en av de mest lavthengende fruktene det går an å tenke seg i forbindelse med det mest markante klimaproblemet i vår tid; den unødvendige plasten.

Det er bare litt flaut at det ikke var Norge, Sverige, eller UK som tok dette steget først. Det gjorde altså Rwanda. Nok om det, her er det bare å ta det rwandiske initiativet på alvor og peise på.

Det er nemlig en glede å se at Tromsø-ordføreren kommer etter, og tar det første steget her til lands.

Forby den unødvendige plasten, og gjør det nå! Forbudet vil gjelde engangsplast, unødvendig emballasje, plastposer og andre plastartikler som vi rett og slett ikke trenger, eller som ikke trenger å være i plast. Du ikke ha plastsugerør i ALLE drinkene dine, for å ta et lite eksempel.

Naturligvis kommer det til å bli vanskelig for mange aktører å tilpasse seg, men dette er næringslivet er vant til å gjøre. Når det kommer regelendringer fra myndighetene, tilpasser de seg slik at de kan tjene penger og tilby sine tjenester på en minst like god måte. Her ligger det en mulighet til tvunget klimavennlig re-posisjonering for mange merkevarer og organisasjoner.

En mer klima og miljøvennlig profil som resultat av denne regelendringen vil være bra for alle parter. Men dette er ikke det beste, for egentlig er det ingen vits å bruke tid på at det finnes muligheter, på tross av overgangsproblematikk eller motstand i første fase. Grunnen til at dette kommer til å fungere, er at folk skjønner at det er nødvendig.

Vi skjønner at det er en absolutt nødvendighet å gjøre noe med plastforurensingen , og derfor er det gledelig at initiativet til Kristin Røymo er så tydelig - nemlig forbud. Ingen nedtrapping, eller faseinndeling, men et deilig og vått forbud. Forbud er handlekraftig og enkelt. Det er som å plukke plommer fra lave greiner. Bare plukk det ned, på samme måte som Rwanda gjorde.

Røymo har sagt at de skal foreta en ringerunde til alle bedrifter i kommunen, og at ingen slipper unna. Dette er også lett å like. Inkludering, krydret med gruppepress, samtidig som forbrukermakten aktiveres i bakgrunnen. What`s not to like? Dette er jo det reneste gull, og renhet er jo det vi er ute etter.

Og så har jeg et lite ekstra forslag til Røymo. Pass på at du tar en liten telefon til de andre ordførerne i Nord-Norge også.

Vi har en posisjon ute i verden, der renhet er en viktig økonomisk valuta. Vi markedsfører at norsk fisk er høstet av verdens reneste hav. Turistindustrien er tuftet på det samme, nemlig opplevelser knyttet til ren natur.

Plastfrihet vil bare forsterke posisjonen til våre produkter og destinasjoner. Men det viktigste vil være vår troverdighet i framtiden, når vi skal legge press på de rundt oss. For sannheten er at vi ligger i enden av en av verdens store havstrømmer, og det er ikke bare vår plast som ender opp på våre strender. Derfor trenger vi å ta denne avgjørelsen nå, og få alle de andre kommunene med oss.

Da kan et felles Norge-Norge ringe til Erna Solberg og si; «Hei Erna, Norge-Norge er plastfritt. Du fikser resten av landet. Og forresten; ring Danmark, England, Frankrike, Cuba, Mexico og USA også. De forurenser golfstrømmen, og det er ikke helt bra for oss, på grunn av det vi nettopp sa om at Nord-Norge er plastfritt.» Dette er inspirerende, Kristin. Lokal handlekraft kan gi globale resultater, hvis vi bare skalerer opp litt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse