Annonse
Vi fikk oss alle en vekker da en syk kval strandet på Sotra i fjor vinter, og innholdet i magesekken viste store mengder med plast. Foto: Universitetet i Bergen

Plastposefri by – en god idé

Kan Tromsø kommune gå foran som miljøeksempel i denne saken, er ingen ting bedre enn det.

Tromsø Arbeiderparti ønsker at byen skal bli plastpose-fri. Partiet vil fremme forslag om dette i kommunestyret. Plastposefri by er en god og høyst betimelig idé. Det er også et forslag de andre partiene bør støtte. Plastforurensningen er en av vår tids største miljøtrusler, og vi som lever av ressursene i havet bør gjøre noe når selve livsgrunnlaget på sikt kan være direkte truet.

Det var fagdirektør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, som i et innlegg på Nordnorsk Debatt før jul, spilte inn ideen om Tromsø som den mest miljøvennlige byen i Arktis. Arbeiderpartiets Jarle Heitmann tente på forslaget, og i går presenterte ordfører Kristin Røymo idéen for partileder Jonas Gahr Støre. Formålet er å gjøre denne miljøsaken til en del av partiets nasjonale miljø og klimapolitikk.

Vi fikk oss alle en vekker da en syk kval strandet på Sotra i fjor vinter, og innholdet i magesekken viste store mengder med plast. Kvalen var dermed ute av stand til å ta opp annen næring, og døde som en følge av at vi mennesker bruker havet som søppelplass. Plast brytes ikke ned i naturen, og den bevisstløse holdningen til hvordan vi kvitter oss med plasten, utgjør etter hvert en stor trussel mot alt liv der. I Arktis har forskere funnet mengder med plast helt nede på 2500 meters dyp. Mikroplast tas opp i marine organismer og blir dermed en del av økosystemet.

Søppelsorteringen har vist oss hvor mye plast vi bruker i husholdningene. De blå søppelposene for plast står til stadighet stappfulle, rett og slett fordi altfor mange varer vi handler inn er innpakket i plast. På toppen av det hele kommer plastnettene som vi nærmest automatisk og svært lite gjennomtenkt bruker til å  bære varene hjem i. Nå har mange butikker begynt å ta to kroner per stykk for disse posene, og det vil kanskje redusere bruken av dem en smule. Men all erfaring tilsier at prisen antakelig må opp på et vesentlig høyere nivå, for at effekten skal være at vi slutter å bruke dem.

Derfor tror vi på idéen om Tromsø som plastposefri by. Det er flere land i verden som har innført forbud mot plastnett, og vennet folk til å ta i bruk de gode, gammeldagse handlenettene og bagene igjen. Det burde være uproblematisk, også i Tromsø.

Dersom vi fortsetter slik vi holder på nå, anslår de mest pessimistiske studiene at det innen år 2050 kan være like mye plast som fisk i havet. Vi som bor her nord har et godt livsgrunnlag i eksport av ren sjømat til utlandet. Sjømat med plast er det ingen som ønsker. Derfor er det i vår egen interesse å reagere på forsøplingen av havet før det er for seint. Kan Tromsø kommune gå foran som miljøeksempel i denne saken, er ingen ting bedre enn det.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse