Annonse
Foto: Terje Pedersen, ANB

Politidirektøren og hverdagen i Norge

Blant Norges ca. 6 000 virkelige politifolk er det et stort flertall som mener at «Nærpolitireformen» vil bli en fiasko. Har vi grunn til å tro noe annet?

De aller fleste i vår befolkning gjør aldri noe galt. Godt over 90% vil jeg tro. Da regner jeg ikke sånt som å kjøre litt over 60 gjennom et folketomt Ramfjord klokka 4 om natta en tirsdag. Eller å fiske til egen mat uten fiskekort når folk på fjellstua nettopp har fortalt deg at han med fiskekortene er to mil unna.

I en periode i ungdommen var jeg ofte i en bestemt, ikke navngitt bygd i Trøndelag. Der var skikken at når noen skulle ha 50- eller 60 års kalas, så ringte de til lensmainn og sa at «det va kanskje bæst at du holdt dæ heim i kveill». Når festen var over, så kjørte stødige trauste bønder de 1 eller 2 milene hjem, midt i veien, 30 km/t, med begge hendene på rattet og blikket urokkelig festet på veien foran. Det hendte aldri noe galt, så vidt jeg vet. Alle kom hjem i god behold. Og lensmannen fikk 50 nye betjenter, i tillegg til de 250 som allerede var rekruttert gjennom tidligere øvelser i gjensidig tillit. Det var nok ikke lett å få i stand noe alvorlig kokkelimonke der i bygda.

Når man forteller sånt som dette, så er den vanlige kommentaren at det var da, det, den gang alt var så idyllisk. Men for det første var det ikke så idyllisk da heller, også den gang fantes det folk som ikke forsto forskjellen på rett og galt. For det andre, i en godt fungerende bygd eller småsted er det fortsatt sånn at lensmainn er «en av oss», en du kan være fortrolig med uten at det havner i protokollen. Og er det ikke sånn, så bør ordningen innføres med øyeblikkelig virkning.  Kanskje ikke i større byer, der passer det ikke, folk kjenner ikke hverandre. Men kanskje bydelspoliti?

En erfaren lensmann med detaljert lokalkunnskap og personlig naturlig autoritet, kan gå bort til en ungdomsgjeng som holder på å gjøre noe dumt, og si at jeg synes dere skal la det være. Det er mye ugreie og kriminalitet i startfasen som er blitt avverget ved tidlig inngripen på denne måten rundt omkring i Norge. I det stille. Utenfor protokollen. Dette er nettopp problemet med å få økt forståelse for forebyggende tiltak. Lite eller ingenting hender. Og blir ikke lagt merke til. Den gammeldagse lensmannen har spart samfunnet for masse trøbbel og millioner av kroner.

Men så fins det noe annet, den store stygge kriminaliteten, narkotikahandelen, organisert pedofili, smugling i stor skala, mafia, terrorisme, økonomisk forbrytelse i samfunns-målestokk. Her trengs noe annet enn lensmannsvesenet. Selvsagt. Her trengs høyt kvalifisert, sentralstyrt spesialpoliti. Kanskje var det en lensmann som først kom på sporet, men han og betjentene har hverken ressurser eller kompetanse til å efterforske den slags. Du går ikke til fastlegen for å  få fjernet en farlig kreftsvulst, du sørger for å komme til spesialhelsetjenesten, sykehuset, kanskje universitetsklinikken. Det betyr ikke at fastlegen må bort. En god fastlege er mye bedre til å ta seg av hele deg. Universitetsklinikken får ta seg av kreften. Akkurat sånn er det med den utøvende makt i politiet. To forskjellige oppgaver med overlapp. Burde være lett å forstå, og lett å organisere.

Men så ser vi altså at Politidirektøren siteres på at lensmannen efterhvert skal erstattes med politipatruljer! Kan det være mulig at han har sagt noe sånt. En fornuftig mann med stor kompetanse og lang erfaring. Men det er kanskje lenge siden han var lensmann? Kanskje han aldri har vært lensmann? Det er kanskje t.o.m lenge siden han var ute av kontoret. Jeg ser at lensmennene får kritikk for at de har åpent kontor bare 3-4 timer per dag. Kan det være fordi de er ute blant folk?

Politidirektoratet (POD) har ca. 300 ansatte (doblet på et par år) som skal organisere politiarbeidet i samfunnet, men bare unntaksvis skal de delta. I tillegg kommer et ukjent antall «beordrede» i «ytre etater», dvs politidistriktene, som oftest lønnes perifert, men utfører arbeid for POD og altså er tatt ut av lokalt politiarbeid. Direktoratet har 1overdirektør og 8 underdirektører, alle med akademisk utdannelse, fire av dem uten erfaring fra politiet, ingen av dem med erfaring fra lensmannsetaten, alle med hovedsakelig arbeidserfaring, og antagelig livserfaring fra Oslo, en tettgrent by med godt og vel 10 % av Norges befolkning.

I et eksplosivt voksende byråkrati som POD er det vanlig at entropien øker voldsomt, og det utvikler seg en slags byråkratisk autisme. Det blir mer og mer selvinnlysende at det er POD som gjør jobben! De kaller ordningen «nærpolitireformen» fordi den er nær dem, og der de sitter kan de ikke se behovet for noen lensmann. Kan det være noe sånt som gjør at de vil kvitte seg med dem? En sentral del av hverdags-Norges politimenn? POD ser ikke vitsen.

Og vil altså erstatte lensmennene med motoriserte politipatruljer! Hvor mye incest tror du de vil oppdage mens de suser forbi? Hvor mye familievold, koneplaging, dyremishandling, butikknasking, trygdejuks, mobbing, hasj i startfasen osv. Dette er nemlig hverdags-Norge, ikke den store økonomiske svindelen som havner på forsiden av DN, ikke gjengdrapene, ikke Utøya. 

Hvor mange gamle får anledning til å fortelle om sin utrygghet, problemer med å forstå alt dette nye, hvordan de skal ordne med arven. Skal de hive seg på politibilen i fart for å få en prat?

Blant Norges ca. 6 000 virkelige politifolk er det et stort flertall som mener at «Nærpolitireformen» vil bli en fiasko. Har vi grunn til å tro noe annet?    

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse