Annonse
Flertallet på Stortinget burde for lenge siden ha ryddet opp i helikopter-kaoset, men det er visst bedre å ri kjepphester skriver Tor Eriksen. Foto: Forsvaret

Oppleves generalmajorene som troverdige?

I nord oppleves det ofte som om at vi dessverre blir latterliggjort, en hån mot landsdelen. Flertallet på Stortinget burde for lenge siden ha ryddet opp i dette kaoset, men det er bedre å ri sine kjepphester fremfor refleksjon og endringsvilje rundt de faktiske forhold.

Jeg har lest innlegget om Bell-helikoptrene fra generalmajor Tonje Skinnarland, sjef for Luftforsvaret og generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets spesialstyrke.

For det første er det ikke hverdagskost at høytstående personell i Forsvaret uttaler seg på denne måten i media, men det får så være. Jeg er for åpenhet i debatten om Forsvaret. Jeg opplever dessverre det generalmajorene skriver som lite troverdig. I mitt stille sinn undrer jeg meg om det de hevder er ført i pennen av enkelte politikere og militære forskere. Slik jeg har fulgt saken fra tidenes morgen, så burde det også ha vært skrevet under av de sistnevnte.

Jeg føler at det stinker av hele retorikken i denne saken, fra start til slutt. Det er samtidig åpenbart at sentrale toppledere i Forsvaret løper enkelte politikere og militære forskere sitt ærend. Gjør de ikke det, vil karrieren med stor sannsynlighet være over eller stagnert. I min verden har de mangel på ryggrad til å se forsvars- og beredskapsevne i hele nasjonen.

At Hæren i nord i praksis står uten dedikert profesjonell og militært utdannet helikopter-støtte, er et faktum. FSK trenger Black Hawk fysisk på Rena, ikke på Rygge. Det må derfor til enhver tid stå tilgjengelige helikopter i beredskap på Rena. En scramble, briefing og flytid fra Rygge til Rena kan ta opp mot én time. Dette kan få fatale konsekvenser ved en alvorlig situasjon som må løses raskt. Rygge er en utkant i så måte, men det bruker jeg ikke mer spalteplass på. Vi er mange som har påpekt dette i flere år til det kjedsommelige.

Bell 412 kan brukes av Hæren i nord frem til at innfasing av Black Hawk også skjer her. Våre norske militære helikopterpiloter er utdannet og utsjekket på Black Hawk fra utdanningen i USA. Til orientering innfaset Sverige Black Hawk på 12 måneder. Dette uten erfaring med helikoptertypen i forkant. Med andre ord; alt går an, men det handler om vilje til å se Forsvaret og beredskapen av Norge under ett.

Vi må også ta innover oss det faktum at fra august av har vi i nord kun tre Bell 412 igjen. Disse skal i hovedsak benyttes til trening av flyoperativt personell som skal serve beredskapen til Rena via Rygge. I praksis betyr dette at grensejegerne og den militære strukturen i Finnmark er uten støtte fra militært topputdannet flyoperativt personell og helikoptre. Det samme gjelder avdelingene til Hæren på Setermoen, Heggelia og Skjold. Dette i tillegg til kystjegerne. Tidligere ble det hevdet at NH-90 skulle bistå disse, men med all respekt så har nok NH-90- miljøet dessverre nok med å forsøke på å bli operative til sin primære tjeneste i kystvakt og fregatt, men det er en annen historie.

Så kommer den sekundære tjenesten med beredskap for det sivile samfunnet i nord. Vi kjenner godt til den formidable innsatsen som 339-skvadronen med sine Bell-412 på Bardufoss har gjort i Øst-Finnmark og ambulanseberedskap de siste årene. De har funnet og reddet folk, berget kritisk syke og skapt forutsigbarhet og trygghet i et langstrakt og særdeles sårbart område. Dette er dessverre også historie om under ei uke. 339 skvadronen på Bardufoss har i alle år drevet søk og redning, samt forflytning av kompetent personell i ekstremt kritiske situasjoner, både militært og sivilt. Det sivile helikopteret som politiet i nord nå har avtale med skal ikke drive søk og redning, men kun forflytte personell fra A til B. Dette helikopteret deler Politiet med lostjenesten i Troms og Finnmark. Er dette en god og forutsigbar beredskap…?

Det blir også misbruk av ambulansehelikoptrene til de sivile aktørene, hvis de må bruke ressurser på å forflytte personell til søk med ei ambulansemaskin som er rigget for akutt og livsnødvendig kompetanse og utstyr.

I nord oppleves det ofte som om at vi dessverre blir latterliggjort, en hån mot landsdelen. Flertallet på Stortinget burde for lenge siden ha ryddet opp i dette kaoset, men det er bedre å ri sine kjepphester fremfor refleksjon og endringsvilje rundt de faktiske forhold.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse