Annonse
Det er på tide at Kautokeino får luftambulanse – det er en flystipe som bør oppgraderes - og det raskt, skriver Irene Ojala. (Foto fra Wikipedia)

Politikere i nord - er det slik: "Skit i Kautokeino"?

Pasientfokus sto ute med folket. De som bestemmer satt inne og spiste kake og drakk kaffe.
11. desember var det åpning av Klinikk Alta. Helseminister Bent Høie (H) skulle til Alta for å klippe snora. Helseministeren kom ikke. Han måtte bruke tiden på å ordne opp i luftambulansekrisen. Det var nok klokt. Ingen dør av at helseministeren uteble. Folk dør av dårlig sykehustjenester, sykehus bygd på feil plass, luftambulansefly som ikke kommer og politikeres manglende ansvar for framtiden.
 
Det var fint å stå på rett side av historien da Klinikk Alta ble åpnet. Vi sto ute i kulda, snøføyk og kraftige vindkast. Været var dagsaktuelt på en slik dag. Vi sto ute med folket. De som bestemmer satt inne og spiste kake og drakk kaffe. Det var et fint symbol – det er de som sitter inne som bestemmer, mens det er de som sto utenfor som blir påvirket av manglende samfunnsplanlegging i dagens helse Norge.
 
I den store debatten om luftambulansekrisen har få - om noen - snakket om at det er bygder i Norge som aldri har akuttberedskap med luftambulanse. Mitt spørsmål blir:
 
Hvem bryr seg om Kautokeino og indre Finnmark? Hvor ofte hører vi politikere i Vest-Finnmark regionråd snakke om Kautokeino? Hva med helseforetakene, Helse Nord og Finnmarkssykehuset  – snakker de ofte om Kautokeino? Dagens regjering v/ statsminister og helseminister? Snakker de om Kautokeino? Eller er det noen stortingsrepresentanter – uansett parti – som noen ganger har sagt at nå er det Alta-regionen og Indre Finnmark sin tur - og at Kautokeino må få luftambulanse?
 
Kautokeino har 2900 innbyggere. 700 flere innbyggere enn i Båtsfjord, 900 flere enn Vardø, 2000 flere enn Berlevåg, 200 færre innbyggere enn Nordkapp, Alle disse stedene langs kysten har flyplass. Men Kautokeino? Kautokeino har kun en riksvei til det såkalte lokalsykehuset som ligger 280 kilometer og over fire timer nordover ut mot havet.
 
HUSK!!! Jeg sier IKKE at flyplassene på kysten ikke er viktig. Jeg stiller spørsmål om HVORFOR Kautokeino ikke blir ivaretatt – av noen i det politiske miljø. Er det slik: “Skit i Kautokeino – de kan reise til Finland”?
 
Det er på tide at Kautokeino får luftambulanse – det er en flystipe som bør oppgraderes - og det raskt.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse