Annonse
Det har vært stille fra politikerne i #MeToo-kampanjen. Foto: Wikimedia Commons

Politikerne vi aldri fikk

Det er øredøvende taust fra det politiske liv i lys av #MeToo-kampanjen.

Den store ubalansen i makt og tilgang til unge mennesker som aspirerer til makt, fortjener hele samfunnets oppmerksomhet.

Ei ung jente var i starten av sitt politiske engasjement i en ungdomspartiorganisasjon. På politiske skoleringer, møter og sammenkomster ble hun kjent med politikere fra moderpartiet. 

En av dem ble veldig begeistret for den unge jenta.

Hver gang han var i byen nordpå sendte han meldinger til jenta. Ville hun ikke møtes? Hun var jo så flink! Og søt! Meldingene ble flere og påtrengende. Seint på natta.

Det ble slutten på jentas politiske engasjement i partiet. Hun forsvant ut. Ingen spurte henne hvorfor.

I kjølvannet av #MeToo-kampanjen har vi sett flere bransjer ta et oppgjør med en ukultur som har fått foregå uforstyrret altfor lenge. Menn med makt som tar seg til rette. Som regel er det menn, de historiene vi har fått høre i denne runden. At det også gjelder kvinner med makt, har vi ikke fått høre like mye om - ennå. Vi vet det skjer.

Men det har vært øredøvende taust fra det politiske liv. Så stille at partiene selv, i en VG-artikkel, gikk ut og etterlyste historier.

Det er ingen andre steder i samfunnet hvor vi har en så tett kobling mellom unge mennesker, voksne og makt. Ispedd en dose faglige sammenkomster med glidende overganger til fest og nachspiel. 

I de politiske ungdomspartiene finner vi våre framtidige ledere.

I de voksne partiene sitter dagens ledere. Forbilder med makt. Den store ubalansen i makt og tilgang til unge mennesker som aspirerer til makt, fortjener hele samfunnets oppmerksomhet.

Det er ikke noe partiene kan ta på kammerset. 

De sakene vi har hatt i offentligheten har vist glimt av en ukultur som til tider har fått foregå over år - til tross for at flere i partiene har visst om det. Ikke før de har boblet til overflaten, har det fått konsekvenser. Og hvorfor har de kommet til overflaten? Jo, fordi noen har varslet - som regel offeret selv.

Menn og kvinner i partiene som har visst om konkrete hendelser har ikke meldt i fra. Du kan mene så mye du vil at #MeToo-kampanjen fører med seg harry-historier som ikke bør diskuteres. Men funksjonen til kampanjen har ikke vært å føre rettssak mot overgripere, men å vise omfanget og utbredelsen av trakassering, maktmisbruk, grov hets og overgrep.

Som regel er det varslerne og ofrene som sier ifra som har lidd mest overlast i sakene som er mest alvorlig. De slutter i bedriften. De forsvinner fra politikken.

Det ble aldri noen politisk karriere på den 16 år gamle jenta Frp-toppen Terje Søviknes skjenket full og lå med. Kvinnen hevdet senere at det er var et overgrep. Han er i dag olje- og energiminister. Forhenværende Ap-topp Roger Ingebrigtsen måtte i 2012 innrømme at han hadde «innledet en seksuell relasjon med en 17 år gammel tillitsvalgt i partiet, og at aldersforskjellen var uakseptabel». Kvinnen som varslet er ikke politisk aktiv i dag.

Hvem vet hvor mange som har forsvunnet på grunn av liknende episoder. 

Hvorfor er det så stille fra politikerne? Hvor er erfaringene fra Stortinget, regjeringskorridorene, fylkesrådene, kommunepolitikken? Er det verre å si fra her enn i andre bransjer? Hvorfor?

Hvilke etiske regelverk har partiene? Har de rutiner for varsling?

– Den siste tiden har vi hørt mange historie fra filmbransjen, mediabransjen, kulturlivet og næringslivet. Men i politikken er det ingen som har tatt kontakt, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til VG

– Men det er naivt å anta at det ikke skjer, supplerer Høyres Tina Bru.

En tidligere ordfører for Arbeiderpartiet et sted i Nord-Norge fortalte meg en gang at hun hadde fått ett godt råd fra sin mor da hun engasjerte seg i politikken - ikke involver deg seksuelt med noen i partiet, da er du ferdig politisk.

Men det er ikke de unge jenter og gutter som skal være forsiktige og passe på.

Ansvaret hviler på de som sitter med makta og posisjonene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Kommentarfeltet er desverre stengt på denne saken.
Annonse