Is og brus, tog, flagg og ballonger, det er 17. mai, det. Og jeg er temmelig sikker på at dagen oppleves likedan, enten smårollingene er etnisk norske, eller ikke.

Politisert krangling om flagg

Dersom unger ikke skal få lov til å føle seg norsk denne ene dagen i året, men oppfordres til å markere at de nettopp ikke er det, må vi slutte å snakke om integrering.

Lederen i Harstad SV, Vegar Hoel, oppfordret utlendinger til å stille med sine egne hjemlands flagg i 17. mai toget. For det mottok han drapstrusler.

Å møte ytringer man ikke liker med trusler om voldelige represalier, er helt uakseptabelt i et demokrati. Det gjelder alle ytringer, enten de er provoserende eller oppleves som krenkende. 17. mai er dagen da vi feirer kongerikets grunnlov, og paragraf 100, om ytringsfrihet, er en av pålene i Grunnloven.

Ytringer skal møtes med ytringer, så her er min i sakens anledning: hvorfor er det så om å gjøre å oppfordre utlendinger til å gå med egne flagg og dermed provosere fram en konflikt som, etter hva man kan se på nasjonaldagen, må være ytterst marginal?

Jeg vet ikke hvordan forholdene er i Harstad, men jeg registrerer at 17. mai tog med masse andre flagg enn det norske, er ikke-eksisterende i Tromsø, byen hvor 13 prosent av befolkningen har innvandrerbakgrunn.

For meg er barnetoget et must, så også i år. Jeg så ingen utenlandske flagg i toget, bortsett fra i den flotte flaggborgen som gikk foran Gyllenborg skole. Det var en fin måte å markere mangfoldet i tromsøskolene på.

De som utgjorde mangfoldet, nemlig ungene, veivet ellers i vei med norske og samiske flagg, ropte hurra, og feiret dagen som det den er: en av de artigste dagene i hele året når man er liten. Is og brus, tog, flagg og ballonger, det er 17. mai, det. Og jeg er temmelig sikker på at dagen oppleves likedan, enten smårollingene er etnisk norske, eller ikke.

Jeg har hittil ikke hørt om en eneste innvandrer som har krevd å få gå med sitt hjemlands flagg i 17. mai toget. Det er mulig de finnes, men det kan i så fall ikke være mange av dem. Da er spørsmålet: hvorfor er det så viktig for enkelte politiske miljøer på venstresiden å provosere fram konflikter av typen “oss og dem”?

For det skjer dessverre hele tiden. Adventstiden har bare så vidt begynt, før diskusjonene er i gang: Juleforberedelser, juleavslutninger, julesanger - i det hele tatt, for noen ser det ut til at ingen ting må virke “provoserende” på våre nye landsmenn med en annen religion enn kristendommen.Velmenende norske “tanter” av begge kjønn svinser rundt og problematiserer julen og julens budskap, som de antar oppleves som vanskelig for innvandrere. Misforstått trang til overbeskyttelse og ditto snillisme får dem til å bli overivrige i tjenesten.

En av mine bekjente, innvandrer fra Somalia, elsker den norske adventstiden. Hun synes den er eksotisk og stemningsfull på en tid av året hvor det vante dagslyset glimrer med sitt fravær. Hun nyter pepperkaker og alkoholfri gløgg, og gleder seg med oss, selv om hun som muslim ikke feirer jul. Og hun skjønner lite av trangen til å beskytte henne mot julen og dens kristne budskap. Jeg tror ikke hun er alene om det, snarere tvert imot.

Det paradoksale er jo at de som synes det er viktig å oppfordre til utenlandske flagg i 17. mai toget, eller fjerne Jesusbarnet fra juleavslutningenes skuespill, de er de første til å snakke om bedre integrering. Så snart det kommer problemstillinger på bordet vedrørende innvandring, er svaret at vi må få til en bedre integrering. Spørsmålet blir da: hva er integrering? Kan noen integreres i Norge uten å få bli kjent med, og ta del i, landets kultur og skikker?

Jeg har ikke noe imot andre flagg i 17.mai toget. Men jeg tror nok at unger, uansett nasjonalitet, synes det er stas å delta i en folkefest hvor de selv står i sentrum. Og at det er viktig for alle at de kjenner seg, og identifiserer seg, som en del av venneflokken og fellesskapet.

 Dersom unger ikke skal få lov til å føle seg norsk denne ene dagen i året, men oppfordres til å markere at de nettopp ikke er det, må vi slutte å snakke om integrering.

Voksne mennesker  er i sin fulle rett til å opptre som provokatører og å fremme sitt politiske syn på 17. mai, jula og hva det nå ellers måtte være. Det som ikke er greit, er at man forsøker å skape motsetninger og konflikter som i realiteten ikke eksisterer. Og at man drar ungene og barnetoget inn i politiserte krangler om flagg.

17. mai er tross alt barnas dag!

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse