Annonse
DRAMA: Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen i Ap har eierinteresser i Arctic Center og er inhabil i saksbehandlingen. Foto: Arctic Frontiers

Politisk drama i ordentlig Tromsø-stil

Mens resten av det politiske Norge har vært i Korona-modus, har lokalpolitikken i Tromsø de siste 48 timene fått en vanlig reguleringssak som har så mange innganger, persongalleri og drama at det nesten kun kan skje i Tromsø (eller i Bergen). Det krever sin hatt å holde orden på tingene, så her er et kort forsøk på et slags resymé for folk utenfor.

I rundt 40 år har det vært arbeidet med å bygge et nytt alpinanlegg i Håkøybotn (Arctic Centre), 20 min fra Tromsø sentrum. Det har vært reist betydelige innsigelser fra fagmyndigheter underveis og noen av de berørte grunneierne har vært helt i mot. Gjennom flere vedtak i kommunestyret har gått inn for planene (dog mot noen stemmer) og tilslutt i 2017 gått til ekspropriasjon av bruksrett av noe av utmarksområdet.

Så spoler vi frem til 2020. Det fremmes forslag om ny reguleringsplan fra utbyggers side. Denne inneholder et betydelig antall hytter, som alltid har vært en del av finansieringsplanen, men det skaper en betydelig motstand blant en del folk. Grunnen er både at de mener at det for mange hytter som medfører et altfor omfattende naturinngrep og at reindriften blir svært negativt berørt (derfor har Sametinget også varslet innsigelse). Likevel er det ikke så stor politisk debatt. The usual suspects (R, MDG og SV) varsler at de er i mot, men meg selv (og nok de fleste andre) regner med at planen skal gå igjennom. Tiltakshaver er nemlig ingen andre enn Ap-ordfører, Gunnar Wilhelmsen og hans bror Knut.

På fredag 24.04, 5 dager før kommunestyrebehandling, sprekker saken. Tromsø Arbeiderparti vil gå i mot reguleringssaken. Motstanden har vært frontet av tidligere stortingsrepresentant og nestleder i Tromsø Ap, Tove Karoline Knutsen. På den andre siden er tidligere Ap-ordfører og styreleder i Tromsø Ap, Arild Hausberg, som blir erklært inhabil på grunn av sitt vennskap med Wilhelmsen. Arbeiderpartiet har støttet opp under Arctic Centre i alle år, og da Tove Karoline Knutsen var OL-general, skulle alt av alpinøvelser legges dit. Det er bare 2 år siden Tromsø Aps gruppeleder, Jarle Heitmann, skrev blogg om hvor fantastisk dette anlegget skulle bli, og nå står han og fronter nei til reguleringsforslaget som kommer fra hans egen ordfører, Gunnar Wilhelmsen.

Da saken sprekker er det først en annen tidligere stortingsrepresentant, Anne Marit Bjørnflaten, som tar et harmdirrende oppgjør med Tromsø Ap på Facebook. Hun er også gift med ordfører Gunnar Wilhelmsen. Deretter kommer styreleder for Tromsø Ap og eks-ordfører, Hausberg som også tar et oppgjør med vedtaket til sitt eget styre. En rekke andre Ap-politikere og velgere gjør det samme.

Motstanderne har organisert seg i en Facebook-gruppe og jubler over Tromsø Aps vedtak. Tilhengerne har svart med en annen Facebook-gruppe. Begge mobiliserer massivt internt for å vinne en avstemning Nordlys har laget om man er for eller mot Arctic Centre. Nordlys blir også beskyldt av motstanderne for å drive kampanjejournalistikk og være altfor positiv til Arctic Centre.

Det er nesten så man skulle tro at Korona-viruset ikke lengre var til stede i Tromsø. Vi er tilbake til normalen. Det debatteres heftig i Facebook-tråder og nå har Tromsø Ap krisemedlemsmøte på tirsdag. Dagen før kommunestyremøte. Ordføreren har ennå ikke kommentert om hva han synes om at hans egen partigruppe ser ut til å stoppe hans milliardprosjekt.

Det er selvsagt mye som kan sies om politisk spill og et persongalleri som går alle veier, men det denne saken egentlig illustrerer er hvor krevende miljøspørsmål (vekst vs vern) er for samfunnet generelt og spesielt Arbeiderpartiet. Dette er ikke første gang en sånn type konflikt skaper dyp intern splittelse i Ap enten lokalt (oppdrett, Tromsømarka) eller nasjonalt (oljeboring, vindkraft, iskanten). Det er nok mye av det samme i andre europeiske land.

Nå skal Ap ha medlemsmøte på tirsdag. Det eneste som er sikkert er at det er en betydelig del av partiets tillitsvalgte og velgere, som kommer til å bli veldig skuffet. Siste ord er helt sikkert ikke sagt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse