Annonse
BADELAND KOMMER: Sånn ser det ut i friområdene ved Templarheimen nå. Bildet er tatt sist helg. Foto: Helge M. Markusson.

Politisk mageplask i myra på Templarheimen

I øvelsen «Bygge badeland» framstår Tromsø kommune som en klumsete amatør. Velferdstilbud i bydelene legges ned, og viktig kulturarv forvitrer. 

Det er ikke det at det bygges et nytt basseng i Tromsø som er problemet. Barn trenger svømmeopplæring, voksne trenger å røre på seg og familier har godt av å gjøre noe sammen.

Når prosjektet koster innpå en milliard kroner, kostnadene er fullstendig ute av kontroll, naturområder raseres, et godt velferdstilbud i bydelene legges ned, og viktig kulturarv forvitrer, da er det heller ikke et problem. Det er rett og slett en pinlig, skammelig og en uforståelig skandale.

Ja, jeg bryr meg om det som skjer. Jeg bor i denne byen, jeg betaler min kommuneskatt med glede, og jeg jubler over gode tiltak som fellesskapet tilbyr. Så bra, tenker jeg der jeg går opp i lysløypa. Fine lysløypa, som har blitt ei hovedpulsåre i landsdelens største by. Det er søndag og jeg møter folk på tur, jeg ser folk som leiter etter bær. Jeg legger hundens bæsjepose i søppelkassa som kommunen har laga for akkurat det. Kommunen legger til rette, og vi 75.000 som bor her har det bedre enn de fleste. De kan mye, kommunen.

Men de kan ikke alt. I øvelsen «Bygge badeland» framstår Tromsø kommune som en klumsete amatør, tilsynelatende uten evne til å lytte til kommunens innbyggere og fullstendig blottet for ansvarlig prosjektledelse.

Jeg har kommet fram til Templarheimen, ut av den idylliske skogen, og ser utover elendigheta. Jeg liker å framsnakke byen jeg bor i, men: jeg lurer på logikken her, og finner fram surgubben i meg.

Et badeland som vil koste Tromsø kommune, fellesskapet, innpå en milliard kroner. Det inkluderer at skistadion må bygges om, bare det en kostnadssprekk på 60 prosent. Templarheimen er rasert, friområdene er under press. Jeg unner folk ei vannsklie, det ligger ikke der. Og jeg unner svømmesporten et godt trenings- og konkurranseanlegg, det er ikke det. Men dette var vel ikke noe politisk godt trekk i ei tid der vi burde tenke grønt nærmiljø? Naturopplevelser og fri syssel må vike for svindyre billetter i et badeland og asfalterte skiløyper.

Ikke bare bygger de midt i et naturområde. De må dose vekk myr, og sprenge fjell i et enormt område for å gi plass til et skistadion. Et skistadion som må flyttes fordi de skal bygge et badeanlegg. Fra før av er det gitt tillatelse til å bygge en turnhall, og så ligger jo Tromsøhallen der. For sikkerhets skyld har de sørget for at nesten samtlige parkeringsplasser er fjernet.

Når det nye badet skal åpne, skal kommunen legge ned fem bassenger. Vi skal altså busse og kjøre barn og unge opp en veitarm?

Neida, de skal sykle, sparke og gå! sier de som har tro på planene. Lett å si til en niåring fra Kaldfjord eller en 11-åring fra Sydspissen i stupmørket i desember når balsfjordvinden står inn øya og sludden slår inn i øynene. Eller si det til en 42-åring med ny flott bil. Han skal liksom gå, eller ta drosje, fra Tromsdalen til Templarheimen for å bade. Det er de eneste alternativene, for han tar ikke buss, så enkelt er det!

Det er fem bydelsbassenger, de er plassert er det bor mye folk. Kvaløysletta, Tromsdalen, Stakkevollan, Mortensnes og Alfheim. Hver og en av disse har flere innbyggere enn de fleste kommunene i Troms og Finnmark. Bydeler som trenger akkurat slike bassenger for å dempe trafikken og for øke bokvaliteten. Bassengene kunne vært åpne på kvelden, de kunne vært vedlikeholdt, og folk kunne hatt det fint. Men nei, de skal til Templarheimen, og Alfheim kan bygges om til nok et galleri som sliter med å betale for vedlikehold og drift.

Hva om vi gjorde det samme grepet med kirkene? Vi trenger jo bare en, folk kunne bli busset til «sentralkirka», så kunne vi lagt ned de «dyre» og «tungdrevne» kirkene i bydelene. Det skulle tatt seg ut.

Respekten over arkitektur som kulturbærer er fullstendig blåst utover sundet, signalbygg i sin tid blir vraket i vår tid. 

Ansvaret ligger hos politikerne i kommunen. Det er ikke kravet fra «idretten» om et femti-meters basseng som har bragt oss hit, det er rein politisk stormannsgalskap.

Problematisk blir det da at det nesten ikke er noen å stille til ansvar, all den tid nesten samtlige av de toneangivende som presset gjennom badet på Templarheimen har hoppet av politikertoget. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse