Annonse
TAKKET FOR SEG: Her er Ingrid Kielland (SV), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Kristin Røymo (Ap) etter valgseieren i 2015. Nå har de to damene takket for seg og stiller ikke til gjenvalg. Foto: Arkiv

Politisk skjønnhetskonkurranse

Valgkampen er kanskje en politisk skjønnhetskonkurranse - men ingen kjønnet-konkurranse i år. For mennene har danket ut damene, skriver Silje Solstad.

Nærmest alle listetoppene til kommunevalget i 2019 er menn. De som står i posisjon til å bli ordførere er også menn.

- Jeg skulle gjerne hatt utseende til Jens Johan Hjort, kombinert med min personlige erfaring, sier Arbeiderpartiets Jarle Heitmann i Nordlys denne uka.

Muligens med glimt i øyet, men likevel et spark til sin motstander. Hvem ville våget å dra en utseende-kommentar underforstått med at motparten hadde liten erfaring, men var pen - til en kvinnelig motstander? Ingen, håper jeg.

Valgkampen i Tromsø er i alle fall i gang. Så snart Jens Johan gikk noen Sherpa-steg med Erna, heiv motstanderne seg på og avkrevde svar på hva Høyre-gullgutten har tenkt å GJØRE med Tromsø. Medien (vår avis inkludert) fulgte opp. Utfordringer for Jens Johan! Hva kan han om Tromsø?

Det er selvsagt bra at det blir engasjement og debatt - grunnsteinen for å holde liv i demokratiet. Og det kan virke som om vi har savnet en real valgkamp.

Valgkampen er kanskje en politisk skjønnhetskonkurranse - men ingen kjønnet konkurranse i år. For mennene har danket ut damene.

Nærmest alle listetoppene til kommunevalget i 2019 er menn. De som står i posisjon til å bli ordførere er også menn.

MDG, KrF og Senterpartiet er unntakene, som har kvinnelige listetopper i Barbara Vögele, Helga Marie Bjerke og  Marlene Bråthen. Ellers har kvinnene klatret ned fra listene siden sist.

Kristin Røymo (Ap) har som kjent gitt seg - etter først å ha stilt seg tilgjengelig for partiet.

Ingrid Marie Kielland (SV) har takket for seg. Erstattet av Pål Julius Skogholt, som nå er ordførerkandidat for partiet lokalt.

Jens Ingvald Olsen (Rødt) troner på toppen - som han har gjort lenge.

I Frp blir det en mann.

Og i Høyre blir det en mann.

I Arbeiderpartiet, der blir det også en mann.

Visste du at Tromsø bare har hatt to kvinnelige ordførere siden vi startet med å ha ordfører, i en form for demokrati i 1837. Han første het Ulrik Frederik Lange og var embetsholder i perioden 1837-1840.

Den første kvinnelige ordføreren fikk Tromsø først i 1995. Høyres Alvhild Yttergård var ordfører i fire år.

Så gikk det noen år til, før vi i 2015 fikk en kvinnelig ordfører i Kristin Røymo (Ap).

Så kan man si at det er tilfeldig at det ikke er mer kjønnsmessig balanse på toppen foran neste års valg.

Mønsteret er likevel der - også nasjonalt. Kvinner blir sjeldent ordfører. Forklaringen må ligge i de største partienes prioriteringer på topp.

Hvordan jobber partiene med å rekruttere politiske talenter? Er politikk fortsatt en manneting?

Og er det egentlig så nøye? Kan vi ikke bare ha en karismatisk ledertype i en mannlig ordfører, som tar seg av å fronte byen, så vi andre kan slappe litt av?

«Seeing is believing». Det eneste som kan endre vår oppfatning om kjønn og dens betydning for en gitt rolle eller funksjon, er å se eksempler som går mot det vi trodde vi mente var naturlig og riktig.

Derfor er det så viktig at vi endelig har hatt kvinner i de tyngste posisjonene i Norge - og det samtidig - i statsminister, finansminister og utenriksminister. Uavhengig av politisk farge og oppfatninger, er det bra for den oppvoksende slekt å se at det går an. Å være statsminister er ikke ensbetydende med å være mann.

Derfor er det også viktig at ordføreren innimellom er en kvinne. Og innimellom en mann.

Kanskje er det på tide å slippe nye krefter til? Se blant dere - hvem er det som kan bli et talent - bare de får sjansen? Til dere som enten har lang erfaring - eller kort: Tenk på det, til neste valg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse