Annonse
Førstekandidat for Troms Frp, Per Willy Amundsen, vurderer boikott av Nordlys både når det gjelder journalister og annonsering i avisa. - Det er å trå over grensen, mener politiker-kolleger i Troms. Foto: NTB Scanpix

Den politiske debatten i nord

Gi velgerne en valgkamp uten avisboikott, kallenavn eller undergraving av politiske kolleger.

Vi ser med bekymring på at tilliten undergraves.

Nordmenn og nordiske borgere har generelt stor tillit til ulike politiske institusjoner sammenliknet med andre europeere, ifølge Den europeiske samfunnsundersøkelsen.

Tilliten forklares ofte med at vi har mer åpen offentlighet enn mange andre land. Politikerne er tilgjengelige, og vi har et bredere mediemangfold enn de fleste. Det gjør at de folkevalgte i større grad blir etterprøvd og ansvarliggjort. Sånn må det være. Høy tillit til politiske institusjoner er nødvendig for et velfungerende demokrati.

Derfor ser vi med bekymring på at tilliten undergraves, med den amerikanske valgkampen som det største varsko. I fjor kåret Oxford Dictionaries ordet «post-truth» til årets nyord, og i år har uttrykket ”alternative fakta” gjort sin entré. Heldigvis er det ikke amerikanske tilstander i Norge, men i inngangen til valgkampen i nord ser vi tegn som bekymrer:

Statsråd Per-Willy Amundsen (FrP) og statssekretær Tom Cato Karlsen (FrP) mente at Nordlys drev med «fake news» da avisa konfronterte partiet med sitt valgløfte for E8Troms FrP vurderer boikott av samme avis. I et debattinnlegg nylig innledet gruppeleder for Høyre i Troms, Ole-Johan Rødvei, med å si at han forstod godt hvorfor en av hans politiske motstandere ikke nådde opp i nominasjon.

Ikke bare virker dette fordummende på det politiske ordskifte, men det bidrar også til å undergrave tilliten i vårt demokrati.

For all del. En politisk debatt skal ha takhøyde og ha rom for temperatur. Men la politikk være utgangspunktet, ikke retorikk. Boikott, kallenavn og undergraving av politiske kolleger er over grensa. Tilliten i vårt demokrati bidrar vi til å skape. La oss verne om den med å gjøre den offentlige samtalen opplyst. Slik får velgerne grunn til å bruke stemmeretten sin.

La det være sagt: Ingen er nødvendigvis bedre enn andre, men vi har alle et felles ansvar - ikke bare frem mot valgdagen, men også etterpå. Der vi ikke gjemmer oss bort bak våre Facebook eller Twitter-kontoer, men går ut i åpent lende og møter kritikk og spørsmål med saklighet. Slik bør demokratiet være.

Ikke minst trenger vi som politikere et godt samarbeidsklima. Vi jobber alle for en landsdel som er ventet å bli fremtidens vekstregion, og vi tror alle på Troms og Nord-Norge som motorer for norsk økonomi. Derfor gir det oss et ekstra ansvar til å finne løsninger. Det krever at vi forholder oss konstruktivt til hverandre, og vi vet det bor i oss; det ser vi når vi møtes på tvers av politiske skillelinjer. Vi har det trivelig og ønsker hverandre vel.

La oss også gjøre det samme i den offentlige debatten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse