Annonse
Fylkesrådet i Troms vedtok tirsdag å opprette et holdingselskap som skal eie Troms Kraft-aksjene på vegne av nye Troms og Finnmark fylkeskommune. Det får Jens Ingvald Olsen (Rødt) til å kalle dem for kraftegoister. Foto: Alf Helge Jensen

Vår fremste populist

Hvem ville tatt med seg store verdier inn i fellesboet i et ekteskap der den ene parten uttrykkelig fastslår at han eller hun vil jobbe for skilsmisse fra første stund? Jens Ingvald Olsen (Rødt) vil.

Inn i dette usikre politiske og juridiske landskapet vil altså Olsen kaste enorme verdier som tilhører befolkningen i Troms.

Fylkesrådet i Troms vedtok tirsdag å opprette et holdingselskap som skal eie Troms Kraft-aksjene på vegne av nye Troms og Finnmark fylkeskommune. Kommunene i Troms skal få aksjer nok i holdingselskapet til å sikre at vedtektene ikke kan endres.

Vedtaket i fylkesrådet i Troms tirsdag gir den nye fylkeskommunen et stort eierskap – gjennom å bli majoritetseier av et holdingselskap, men klausuler vil sikre at et eventuelt overskudd skal gå til regional utvikling i Troms etter søknader fra aktører.

Dette fikk fylkestingsrepresentant Jens Ingvald Olsen fra Rødt til å sende ut en illsint pressemelding der han kaller vedtaket i fylkesrådet for svært skadelig kraftegoisme. Dermed får Olsen atter en gang markert seg som fylkestingets fremste populist.

«Nå må vi for all del sikre oss at de som bor nord for fylkesgrensa mellom Troms og Finnmark ikke skal få en smule fra oss i Troms», skriver Olsen i pressemeldingen. Dermed er han, for en stakket stund, sikret at det helles litt mer klimafiendtlig drivstoff på leirbålet i nord. Det gjelder åpenbart å holde de harde, uforsonlige frontene i sammenslåingsdebatten vedlike.

Det Olsen beleilig nok ikke nevner, er finnmark-politikerne sitt ønske om å beholde avkastningen fra eiendomsforvalteren Finnmarkseiendommen (FeFo). Fylkesordfører Ragnhild Vassvik har sagt at hun vil legge fram forslag  til lovendring som sikrer at det kun er representanter fra Finnmark som kan delta i valget av medlemmer til FeFo-styret. Finnmark vil ha full makt over FeFo, slik at ingen utenfor fylkesgrensene har noe å si.

Jens Ingvald Olsen overser også glatt at Finnmark Arbeiderparti har gjort vedtak om å kjempe det man makter for å få fylkessammenslåingen opphevet. Partiet satser på at et nytt Storting etter valget i 2021 skal omgjøre beslutningen. Inn i dette usikre politiske og juridiske landskapet vil altså Olsen kaste enorme verdier som tilhører befolkningen i Troms.

For å si det på en annen måte: hvem ville tatt med seg store verdier inn i fellesboet i et ekteskap der den ene parten uttrykkelig fastslår at han eller hun vil jobbe for skilsmisse fra første stund?

Når Jens Ingvald Olsen gjør det er det i trygg forvisning om at noe slikt aldri ville blitt vedtatt i fylkestinget i Troms. For som populister flest, seiler Olsen som gratispassasjer med sine kortsiktige løsninger. Det er de andre fylkespolitikerne som må ta ansvar.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse