Annonse
Erlend Bullvåg sier porten symboliserer annerledeshet, men landsdelen er da vitterlig annerledes: Nord-Norge blir fortsatt forskjellsbehandlet, det vet alle som ser prioriteringene fra Stortinget, skriver SVs Christian Torset. (Foto: Yngve Olsen)

Porten til Nord-Norge skal stå!

Det er historieløst å late som om Nord-Norge ikke har en egen identitet. Det har vi, og den har alltid stått i opposisjon til makta, spesielt makta i sør.

Den nord-norske identiteten er bygget på politisk kamp.

Dekan Erlend Bullvåg ved Nord universitet foreslår i et innlegg i Avisa Nordland å rive porten til Nord-Norge, med begrunnelsen at den er stigmatiserende. Bakgrunnshistorien gir oss god grunn til å mene at Bulvåg har spist for mye tran - av den harske sorten elever i nord-norge fikk servert fra store tønner for ikke mange tiår siden. Begrepet Nord-Norge ble oppfunnet på 1800-tallet fordi landsdelen ble behandlet som en koloni. “Nord-Norge” oppstod som del av en politisk kamp! Ordet var en måte å sette ord på at vi her nord ikke ble likebehandlet, at det var urettferdig, og at vi nektet å akseptere det. I dag refererer ordet mer til identitet enn til politikk, men politikken har alltid ligget rett under overflaten, og den gjør det fortsatt. 

Bullvåg sier porten symboliserer annerledeshet, men landsdelen er da vitterlig annerledes: Nord-Norge blir fortsatt forskjellsbehandlet, det vet alle som ser prioriteringene fra Stortinget. Det tydeligste målet på dette er befolkningsnedgangen, som politikerne selvsagt kunne stanset (og snudd!), hvis de var villig til å bruke politikken, men det gjelder også samferdsel, utdanning, helsetilbud. Alt sentraliseres år for år, og bygges ned der det er “for lite” folk. Man kan undre seg over hvordan man kan bli så få mennesker at man ikke har de samme rettighetene som alle andre. Resonnementet er ikke basert på likhet, menneskeverd eller samhold, men utelukkende på økonomiske analyser som ikke prioriterer borgere, men budsjetter. Denne analysen har fått herske uimotsagt så lenge at når vi en sjelden gang får en forklaring handler det om at ting “bare er sånn”, at det “er for dyrt”, “lite effektivt” osv.

Vi som bor her nord oppfatter ikke effektivitet som det viktigste, og det tror jeg ikke noen andre landsdeler heller mener, men så rammes de heller ikke så nådeløst av denne tankegangen som oss her nord. I hovedstaden er det i alle fall ingen som fratas tilbud på grunn av stordriftsfordeler og sentralisering. Metodene er jo skreddersydd for dem. Misforstå meg rett: Jeg unner mine landsmenn i Oslo alt de har og mere til - jeg mener bare at man fanden meg fortjener det samme også hvis man har en annen postadresse.

Ellers vet vi også at samfunnsøkonomisk lønnsomhet er en beregningsmetode med så store hull i at du kan parkere en sakset polsk trailer i dem. Vi vet at landbrukspolitikken og fiskeripolitikken favoriserer “søringer”, og alltid har gjort det, selv om Nord-Norge er andsdelen som leverte fisken som betalte Nidarosdomen. Som takk fikk vi ikke universitet før i 1972.

Nord-Norge sørget for 80% av eksportinntektene til landet i hundrevis av år - mens befolkninga sultet. Etter krigen, da alt av fiskemottak var brent ned, ble det vedtatt lover som sikret at kun søringer fikk bygge nye mottak. Da det ble vedtatt å bygge jernbane i nord, skulle den gå til Tromsø, men Stortinget stanset planene i 1962, og siden har vi fått utredninger nok til å fundamentere en hel stortingsgarasje.

I dag samles fiskekvotene på rederbaroner sørfra, bøndene legger ned fordi tilskudde og jordbruksoppgjør ensidig favoriserer stordrift (som er umulig i nord). Lærerskolen på Nesna ble lagt ned for å spare penger, og kommunene i Nord-Norge har alle sammen fått kraftige kutt i overføringene, mens pengene har gått til de store byene sørpå. Lista er så lang at alle blir drit lei før man er halvveis, men poenget er det samme: Nord-Norge ER spesielt.

Porten til Nord-Norge står neppe spesielt sentralt i den nord-norske folkesjela, men Bullvågs analyse - at vi stigmatiserer oss selv - er helt bak mål. Den nordnorske identiteten er bygget på politisk kamp, og så lenge kampen fortsetter, vil begrepet - og porten - være relevant.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse