Annonse
PORTRETTERT: Resten av portrettet kan best karakteriseres som et velskrevet karakterdrap. Ramberg tegner et bilde av en populistisk ordfører uten politisk ryggrad og evne til å ta kritikk, skriver Jens Johan Hjort. Her avfotograferes han sammen med Yalda Bahadori. Foto: Torgrim Rath Olsen

Portrett av politikeren Jens Johan Hjort

Ap-politiker Ragni Løkholm Ramberg portretterer undertegnede. Det starter hyggelig.

Resten av portrettet kan best karakteriseres som et velskrevet karakterdrap

Advokat og Ap-politiker Ragni Løkholm Ramberg portretterer undertegnede i spalten «Nordnorsk debatt» 19. ds. i Nordlys. Det starter hyggelig:

 «Tromsø har en meget sjarmerende og godt likt ordfører. For oss som tilhører andre partier er det nesten med misunnelse vi følger Jens Johan Hjort der han via Facebook og andre (sosiale) kanaler sjarmerer byens befolkning i senk, og av en eller annen grunn later til å være uangripelig på sine politiske utspill».

Resten av portrettet kan best karakteriseres som et velskrevet karakterdrap. Ramberg tegner et bilde av en populistisk ordfører uten politisk ryggrad og evne til å ta kritikk. Jeg erkjenner at jeg nok ikke kan få Ramberg til å endre syn, men ber likevel pent om lov til å svare på noe av kritikken.

Om det samiske
Jeg har ved flere anledninger beklaget mitt bidrag til den unntakssituasjon som oppsto i Tromsø rundt spørsmålet om innlemming i samisk språkforvaltningsområde. En situasjon som satte byens rennommé på spill, men enda verre: gjorde det svært vanskelig å være samisk i Tromsø.

Dette var grunnen til at jeg satte opprydding i denne sak øverst på agendaen etter valget, selv om noen nok ville funnet det best å sitte stille i båten.

Da jeg ble ordfører hang det en praktfull samisk kofte i skapet på ordførerkontoret. Den hadde en tidligere Ap-ordfører mottatt i gave fra byens samiske befolkning, men aldri brukt.

Jeg hadde et ønske om å bruke koften. Jeg innså samtidig at det kunne være kontroversielt, forhistorien tatt i betraktning. Derfor spurte jeg meg til råds. Jeg spurte daværende sametingspresident Egil Olli. Jeg spurte biskop Per Oskar Kjølaas. Og jeg spurte representanter for Tromsøs samiske miljøer. Svaret fra alle hold var at hvis jeg ikledde meg koften med ydmykhet, ville det være en fin gest.

Jeg tok på meg koften og holdt en tale på samisk på Samefolkets dag 6. februar 2012. Med ordførerkjedet utenpå koften ville jeg fortelle at jeg var ordfører for Tromsøs samiske befolkning også. Belønningen var den aller beste i min ordførergjerning til nå: to små samiske jenter i kofte kom bort til meg med strålende øyne og sa: «Vi forsto hva du sa!».

Ramberg synes åpenbart lite om min koftebruk: «Ordføreren vår har […] opptrådt i samekofte i enhver anledning hvor det har vært mulig».

Herved fremlegges kofteregnskap for Ramberg:

  • Samefolkets dag de siste tre år
  • Ved åpning av samisk seminar i Tromsø og på samisk catwalk (på oppfordring fra Sametinget og det samiske miljø i Tromsø)
  • 8. oktober 2013 da Tromsø kommune som den første kommune i landet inngikk en samarbeidsavtale med Sametinget.  

Som ordfører i den by i Norge flest samiske innbyggere, bruker jeg kofta når jeg finner det naturlig. Hva enten Ramberg liker det eller ei.

Om reservasjonsretten
Jeg har gått hardt ut mot reservasjonsretten. Her anklages jeg for «populisme av verste sort». Vel, da må vi vel være rimelige populistiske begge to – Ramberg og jeg. Faktum er imidlertid at jeg i motsetning til Ramberg har inntatt – og målbåret – et annet syn enn min partiledelse i både lokale og nasjonale fora og media. Selv Ramberg bør kunne skimte en politisk ryggrad der.

Om asylpolitikken
Jeg har satt meg grundig inn i Yalda-saken, og tatt et standpunkt: for Yalda – mot Utlendingsnemnda. Fordi jeg syns UNE har behandlet henne fryktelig dårlig. Jeg har funnet det riktig som ordfører for Yalda å markere dette sterkt, også ved å dra ned sammen med støttegruppen for Yalda under sakens siste behandling i Oslo Tingrett. Jeg har til Rambergs orientering også målbåret mitt syn til regjeringen om at alle lengeværende asylbarn bør få asyl. Her har jeg dessverre ikke fått gjennomslag.

Om Google-reisen
På dette punkt skaper Ramberg et inntrykk av at jeg ikke aksepterer å bli ettergått i sømmene av Nordlys. Her prosederer advokaten og Ap-medlemmet mot bedre vitende.

La det være sagt én gang for alle: som ordfører kan – og skal - jeg ettergås i alle politiske sømmer. Er det grunnlag for kritikk skal jeg kritiseres. Media spiller en viktig rolle i denne sammenheng.

Jeg har ettertrykkelig sagt at jeg ikke har noen innvendinger til Nordlys´ artikkel om min reise til California. Nordlys gjorde bare jobben sin.

Jeg har kun reagert på forsiden. Jeg syns ikke det er greit at man i løssalgets tegn komponerer en forside som tegner et bilde av kameraderi og pengesløsing, når artikkelen inne i avisen tegner et annet bilde.

Sakens kjerne
«Det er fristende å stille spørsmål om Hjort egentlig anser seg som ordfører for partiet Høyre, eller bare en karismatisk fyr i kofte og stort smykke? Han går ut mot eget parti i en rekke symbolsaker – uten forbehold eller politisk oppfølging»

Her er vi nok ved sakens kjerne. Ap-representanten Ramberg har et problem når høyreordføreren er uenig med Høyre.

I utgangspunktet skulle man tro at Ramberg satte pris på min «frigang». Men kanskje savner hun nettopp Høyres takhøyde i eget parti. I så fall vil jeg anbefale Ramberg å ta et oppgjør med eget parti, fremfor å kritisere ordføreren for i noen saker å ha samme verdier som henne.

Tromsøs befolkning
Jeg har dyp respekt for Rambergs menneskesyn i en rekke sammenhenger. Jeg slutter likevel ikke å la meg forundre over lokalpolitikere som gir inntrykk av at tromsøværinger ikke vet sitt eget beste. Politikere som skal fortelle dem hvor feil de tar.

Jeg har tillit til at tromsøværinger selv kan vurdere både Rambergs og min politiske gjerning uten å få fortalt hvordan tingene «egentlig» er. Det er deres mening som er viktig. Det er dem vi skal jobbe for begge to.

Jeg er valgt av, og skal tjene Tromsøs innbyggere. Når jeg en gang skal søke på ny jobb er det de som kan skrive attest, ikke Ramberg. Det er jeg glad for.

«Du er politiker Jens Johan Hjort – venn deg til det» avslutter Ramberg. Jeg har for lengst vent meg til det. Spørsmålet er om Ramberg har gjort det. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse