Annonse
Norge er et vidstrakt land med bebodde øyer og bygder, små og store. Posten er et av fundamentene for å sikre et pulserende liv også utafor allfarvei. Dette overser regjeringa, som nå bygger ned Posten uten konsekvensutredning for samfunn og næring, for enkeltpersoner, bedrifter og foreningsliv, skriver Hanne-Marie Eriksen. Foto: Posten Norge / Birger Morken

Posten – skal den fremdeles fram?

Det eneste som konsekvensutredes er Posten Norge selv som konsern. Posten skal ikke lenger «gå med post», men med overskudd.

Det heter seg at Posten skal fram, men det er slett ikke sikkert lenger. Den skal iallfall ikke fram til alle, og her er det adressen din som avgjør. På øya Spildra i Kvænangen ble de 25 fastboende fratatt posten sin pr 1. april 2019. Det ble for dyrt for Posten Norge å sette postsekken sin på hurtigbåten 2 ganger pr uke. I stedet må befolkningen selv dra til Burfjord kl 09 og tilbake kl 17. 9 timer tar det altså, for å hente posten. 

Posten Norge kutter postutlevering til bygder og familier der de finner leveransen urimelig kostnadskrevende. Norge er et vidstrakt land med bebodde øyer og bygder, små og store. Posten er et av fundamentene for å sikre et pulserende liv også utafor allfarvei. Dette overser regjeringa, som nå bygger ned Posten uten konsekvensutredning for samfunn og næring, for enkeltpersoner, bedrifter og foreningsliv. Det eneste som konsekvensutredes er Posten Norge selv som konsern. Posten skal ikke lenger «gå med post», men med overskudd.

Nylig fremmet kulturminister Trine Skei Grande forslag om å vri pressestøtten, slik at de små lokalvisene får mer penger. Dette er bra. Men når samferdselsminister Jon Georg Dale omtrent samtidig varsler omlegging av avisutlevering fra 6 til  2,5 dager pr uke, ser vi en stat som gir med ei hand og tar tilbake med den andre.

Fra 1. juli 2020 vil Posten levere aviser 2 dager ei uke og 3 den neste. Dette vil ramme 173.000 avisabonnenter daglig, ca 15 % av alle landets aviser. Vi som bor utafor allfarvei, blir hardest rammet. Bor du mer sentralt, får du avisene dine levert av andre selskap enn Posten Norge.  Papiravisene og deres annonseinntekter rammes også, og avislesere vil savne sin daglige dose med ferske nyheter.  Med så ujevn levering, vil nok noen vurdere hensikten med avisabonnementet sitt.

I vårt område vil avisene Nordlys, Troms Folkeblad, Framtid i Nord og Lofotposten bli hardt rammet, noe redaktørene svært tydelig har sagt i fra om.  Denne ordninga skal gjelde fram til 2022. Da kommer flere endringer, og den heldigitale framtid rykker stadig nærmere. Her planlegges ei framtid hvor papiravisene blir stadig sjeldnere. En lang og stolt skogs-, cellulose- og papirindustri rammes også, mens gror Norge igjen.

Dagens opposisjon på Stortinget har mange oppgaver å gå i gang med når de vinner valget i 2021. Omlegginga av Posten er bare en av dem.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse