Annonse
Lakselvbukt arbeiderlag har sendt brev til postverket i både i 2011 og i 2012. I brevene beskrev vi nøye våre bekymringer for hvordan postnumrene skaper alvorlige hindringer for oss i det daglige. Postverket har ikke vist noe handlekraft i forhold til å forandre postnummer, skriver Anne Marie Isaksen (bildet). Foto: Privat

Postnummer i nabokommunen truer pasientsikkerheten

Det har også vært tilfeller hvor en har vært nødt til å krangle med legevakta for å få hjelp, fordi de ser på postnummeret og er bestemt på at vi tilhører Balsfjord legevakt.

Som sykepleier ved Lakselvbukt omsorgstjeneste har jeg sett meg grundig lei av alle problemene som postnumrene skaper både for pasienter, pårørende og oss som arbeider i tjenesten. I Tromsø kommunes ytterdistrikt ligger Lakselvbukt og Lakselvdalen. Begge steder har postnummer i Balsfjord kommune.

Lakselvbukt arbeiderlag har sendt brev til postverket i både i 2011 og i 2012. I brevene beskrev vi nøye våre bekymringer for hvordan postnumrene skaper alvorlige hindringer for oss i det daglige. Postverket har ikke vist noe handlekraft i forhold til å forandre postnummer.

Vi bor i Tromsø kommune og ikke i Balsfjord kommune. Her om dagen var det kommet en melding om en utskrevet pasient. Meldingen var havnet til Balsfjord kommune, dermed fikk vi ikke vite at pasienten var på tur hjem. Dette førte til at ingen møtte pasienten ved hjemmet og kontinuiteten med å kunne ivareta pasientens utskrivelse ble dermed ikke fulgt opp.

I tillegg brytes taushetsplikten gang på gang. Dette strider klart i forhold til lovverket vårt. Helsepersonelloven kap 5. § 21 og 21 a. sier klart og tydelig at helsepersonell skal hindre at andre får tilgang til pasientopplysninger uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten. Alle kan vel forstå at det kan være vanskelig å vite hvem som skal ha pasientopplysningene når postnumrene 9042 og 9040 ligger i Balsfjord kommune. 

Pasient og brukerrettighetsloven § 3-6

Rett til vern mot spredning av opplysninger understreker også at opplysninger om pasienten skal behandles med varsomhet og respekt for integriteten til den opplysningene gjelder. Vi har også eksempel på epikriser som har havnet opp til Lakselv, deretter til Balsfjord for så å komme til oss lenge etterpå. Pasienters timeinnkalling til UNN havner ofte i Balsfjord. Enten til Storsteinnes eller Laksvatn. Det har også flere ganger hendt at medisiner er kommet på avveie og havnet i Balsfjord. Hjelpemidler til pasientene våre havner på Storsteinnes.

Dette fører til en stor frustrasjon og et møysommelig arbeid for å nøste opp hvor ting havner. Slik praksis er ikke forsvarlig og i verste fall kan kontinuiteten i pasientbehandlinga stoppe helt opp. Viktige medisiner kommer ikke frem i tide, timeinnkallinger når ikke pasientene og viktige opplysninger for å kunne samhandle med spesialisthelsetjenesten for å kunne gi best mulig behandling blir forsinket. Det fører til at både pasientene, pårørende og vi som arbeider i tjenesten blir fortvilet og maktesløse.

I forhold til en selvopplevd akuttsituasjon med en hjertestans hvor jeg startet hjerte lungeredning og hadde mobilen på høyttaler, satte AMK meg over til legekontoret på Storsteinnes. Dere kan jo tenke dere selv hvilket unødvendig sommel det ble før jeg fikk tak i rette vedkommende. Alle forstår jo at når en står oppi en hjertestans så er det viktig å få fatt i riktig instans og det fort. Det har også vært tilfeller hvor en har vært nødt til å krangle med legevakta for å få hjelp, fordi de ser på postnummeret og er bestemt på at vi tilhører Balsfjord legevakt. Dette er en spesiell utfordring når vi er på hjemmeadresser hos pasientene. Det ønskes sterkt at vi får tilbake det gamle postnummeret som var 9045 Lakselvbukt, noe som vil løse alle våre problemer.

Anne-M Isaksen, sykepleier, Lakselvbukt A-lag

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse