Annonse
Musikverein: «Opplevelsen av NOSO i Musikverein, ga et minne for livet. Men opplevelsen i Wien ga noe mer og større enn det: Den dokumenterte hvilken kraft Nord-Norge har når vi samarbeider, deler og forener ressurser», skriver forfatterne av artikkelen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Å presentere Arctic Norway i verden

Vi må snakke mer om Nord-Norge i Norge og Norden.

Vi må snakke mer om Nord-Norge i Norge og Norden.

Vi må snakke mer om Nord-Norge i Norge og Norden. Når vi skal spre kunnskap om Nord-Norge til resten av verden, skal vi kanskje snakke mer om Arctic Norway. 

For en uke siden reiste Nord-Norge til Wien. Vi lærte mye om Østerrike, men kanskje like mye om oss selv. Den tydeligste lærdommen var hvordan Nord-Norge best presenteres ute i verden. Og det var vårt eget symfoniorkester som viste oss hvordan. 

Sist fredag hadde Norges ambassadør til Østerrike invitert østerisk' næringsliv og flere universiteter til sin residens i Wien. Vi fikk lov til å presentere en av verdens aller mest spennende regioner. Og vi fikk mulighet til å koble nordnorske aktører med potensielle samarbeidspartnere i ett av Europas rikeste land. 

Innleggene ble møtt med stor interesse og entusiasme. Det samme gjorde den fantastiske norske og nordnorske sjømaten som ble servert etterpå. Like fullt tror vi invitasjonen til NOSOs konsert i Musikverein den påfølgende lørdagen, var en hovedårsak til at østerisk næringsliv kom: Kulturen åpnet dørene til Østerrike for Nord-Norge. 

Men NOSO gjorde mer enn det. Den påfølgende lørdagen overvar noen titalls personer fra Nord-Norge og over 1700 kravstore østerrikere NOSOs debut i Musikverein – musikkens Wembley. Ikke bare beveget og begeistret NOSO publikum til tårer og trampeklapp. Da tårene var tørket og hjertet slo normalt igjen, innså vi at NOSO hadde gitt en klar oppskrift på hvordan Nord-Norge skal presenteres ute i verden:

- Samarbeid gir kraft og resultater – Tromsø symfoniorkester og Bodø sinfonetta hadde aldri kommet til Musikverein hver for seg. Men NOSO klarte det. 

- Arctic Norway kan fungere bedre enn Northern Norway – Utenfor Norge og Norden, gir Arctic Norway tydeligere assosiasjoner og har en sterkere klang enn Northern Norway. Derfor er NOSO the Arctic Philharmonic Orchestra når de turnerer i utlandet. 

- Tren, vær forberedt og lever i verdensklasse – NOSO gjorde som de beste idrettsutøvere, musikere, orkestre og foredragsholdere i verden: de trente, terpet og øvet helt til fremføringen fremsto som lett, leken og prikkfri. 

- Ha dyp kunnskap om Norge, Nord-Norge og det arktiske – Måten NOSO formidlet Grieg på, forutsatte dyp forståelse for og kunnskap om oss selv. Det gjelder også for nordnorske aktører når vi skal ut å presentere landsdelen i verden. 

- Ha respekt for og kunnskap om landet og regionen du besøker – NOSO plasserte fortellingen om Arctic Norway og Grieg inn i en østerisk sammenheng ved å spille Haydn. Selv vante østerrikere frydet seg og følte seg sett.  

- Vekk nysgjerrighet – Når kvaliteten var konstatert, kunnskapen om Nord-Norge plassert og respekten for Østerrike dokumentert, kom ekstranummeret: Svalbardtema fra Orions belte. En leken tverrfløyte, den forsiktige oboen og varsomme strykere tegnet brått et arktisk landskap i den ærverdige Musikverien. Publikum reiste seg i nysgjerrighet. De ville ha mer - av Arctic Norway.?Opplevelsen av NOSO i Musikverein, ga et minne for livet. Men opplevelsen i Wien ga noe mer og større enn det: Den dokumenterte hvilken kraft Nord-Norge har når vi samarbeider, deler og forener ressurser. 

Vi har altså mye å lære av NOSO. De dro til Østerrike med musikere fra hele landsdelen, sterkest representert gjennom kjernen av orkesteret fra Bodø og Tromsø. Vi er få i denne landsdelen, men mange kan representere Nord-Norge. Neste gang må ambisjonen være at landsdelen breier ut sin deltakelse, fra Helgeland i sør til Svalbard i nord. 

Opplevelsen av NOSO i Musikverein, ga et minne for livet. Men opplevelsen i Wien ga noe mer og større enn det: Den dokumenterte hvilken kraft Nord-Norge har når vi samarbeider, deler og forener ressurser. 

På tvers av geografi, bransjer og ståsted. NOSO inspirerer oss alle til å gjøre mer av det. For Nord-Norge. 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse