Annonse
En Trump-supporter triumferer, idet seieren er klar. Foto: Reuters

Et varslet utfall

Brødtekstbilder: 
Nordnorsk debatt, papirutgaven 5. november
Den politiske eliten, media og det etablerte kommentariatet har fått seg en på trynet i Norge som i USA

Trump vant presidentvalget til tross for hans vulgære form og usympatiske fremtreden. Han vant valget til tross for at alle meningsmålinger og tenketanker dømte han nord og ned helt til siste stund. Han vant til tross for at han hadde hele den politiske eliten både på demokratisk og republikansk side mot seg. Han vant valget til tross for at Clinton-leiren har brukt nesten tre ganger så mye penger til å kjøpe politisk reklametid på de store TV-kanalene, $687,1 millioner (NOK 5,7 mlrd!) mot Trumps $250 millioner. Han vant til tross for at han har hatt media mot seg fra dag èn og frem til valgdagen. Han vant til tross for at Clinton hadde den sittende presidenten aktivt med seg gjennom hele valgkampinnspurten. Han vant fordi grasrota har sagt fra at nok er nok og at folk er lei av en politisk elite som er mer opptatt av å mele sin egen kake enn å ivareta interessene til de velgerne de skal representere. Han vant fordi velgerne i Hillary Clinton så en av den politiske elitens fremste representanter med en serie løgner og 30 år med brutte valgløfter bak seg. En hvilken som helst annen outsider utenfor de etablerte elitene enn Trump ville vunnet over Hillary Clinton med enda større marginer.

Det burde ikke overraske. Som eneste norske ’observatør’ her borte og antakelig den eneste overhodet, rapporterte vi for en uke siden at Trump kom til å vinne valget. Artikkelen argumenterte mainstream media stikk i mot og slapp derfor ikke gjennom redaksjonene i noen av hovedstadsavisene. Det var ikke vanskelig å se hvilken vei det bar, ikke fordi spesielle spådomskunster ble tatt i bruk. Om korrespondentene hadde lyttet mer til grasrota og hva folk ute på landsbygda og i forstedene i USA hadde å si heller enn å la seg bedra av den massive demoniseringen av Trump i amerikanske media og i de snevre politiske miljøene i New York og Washington, ville man forstått at grasrota er i ferd med å slå krøll på seg og at dette først og fremst er en protest mot sentrumseliten. Da hadde man skjønt at det var flere skjulte Trump-tilhengere blant demokratene enn det har vært skjulte Da ville man tatt tradisjonelle kvantitative meningsmålinger med en klype salt og muligens skjønt at de ikke i stand til å fange opp kvalitative skift i elektoratet slik som dette.

Den politiske eliten, media og det etablerte kommentariatet har fått seg en på trynet i Norge som i USA. Det samme skjedde da britene stemte for Brexit og da periferien i Norge stemte ned sentrumselitene under EU-avstemmingene i 1972 og 1994. Det er noe å lære her både i Akersgata og i Regjeringskvartalet. Grasrota er i ferd med å slå krøll på seg. Det finner sted et voksende opprør mot de politiske elitene både i USA og i Europa. Det går mot et oppgjør mellom innavlede politiske eliter som ser politikken som karrierevei og ei grasrot av vanlige folk og skattebetalere som ikke lenger finner seg i hva som helst. Eller som Abraham Lincoln sa det, ”Du kan lure noen folk hele tiden, og du kan lure hele folket noe av tiden, men du kan ikke lure hele folket hele tiden.”

Chapel Hill, North Carolina.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse