Annonse
Grand Hotell på Karl Johan. Dalai Lama ble tatt imot som en popstjerne da han i går ankom Oslo. Han tok seg tid til å hilse på de ivrigste tilhengerne da han ankom Grand Hotell. Foto: Stein J. Bjørge

Det er noe råttent i kongeriket Norge

I en fiktiv pressemelding melder Erna Solberg overgang til kommunistpartiet i Kina.

Det er svært uheldig at Norge, vertsnasjonen for Nobels Fredspris, sin egen statsminister nå tar avstand fra Nobels Fredspris

I anledning regjeringens logring med halen etter Kina har jeg har tatt meg friheten å skrive en fiktiv pressemelding fra Statsministerens Kontor:

«Solberg til det kinesiske kommunistpartiet:»

Statsminister Erna Solberg har meldt overgang til kommunistpartiet i Kina. Statsministeren har gjort dette for å bedre det norske forholdet til Kina–Ytringsfrihet er en smal sak å ofre for norsk laks, sier hun på smørblidt bergensk

Feiret med norsk laks:

Overgangen ble feiret med kinesiske diplomater og sushi laget med norsk fisk. «Kjempegodt» sa flere av kineserne.
Dalai Lama og andre fredsprisvinnere Kina ikke liker var selvfølgelig ikke invitert.

«Nevnte jeg at kineserne spiser norsk laksesushi?» uttalte energisk utenriksminister og tidligere leder av Stortingets Tibet-komité, Børge Brende. «At jeg tidligere var leder av Tibetkomiteen var bare del av et ungdomsopprør. Nå liker jeg Kina» avslutter Brende.

Regjeringen må selvfølgelig gjerne bruke pressemeldingen om de vil.

For det som fikk det til å koke for over var at Erna Solberg har torsdag meldt at det hun ikke vil garantere å gratulere framtidige fredsprisvinnere, slik tradisjonen har vært i alle år.

Dette er for å forbedre Norges forhold til Kina, selv om Solberg nekter for det i media. Troverdighet er vel ikke akkurat i høysetet når hun svarer VG på spørsmål om hun vil gratulere framtidige fredsprisvinnere: «Nei, det er ikke noen automatikk. Men det har ingen ting med Kina-saken å gjøre.»
Sykt smooth, Erna.

Det er svært uheldig at Norge, vertsnasjonen for Nobels fredspris, sin egen statsminister nå tar avstand fra Nobels fredspris. En uavhengig utdeling som hvert år retter fokus for fredsforkjempere, som har bidratt til global fred. Signalene Solberg sender er pinlige for Norge, og sår tvil om vi er skikket til å fortsette å dele ut fredsprisen i det hele og store.

Solberg argumenterer med at hun ser for seg at hun kan være uenig med en framtidig vinner valgt av Nobelkomiteen. En komité utpekt av Stortinget. Et storting hvor hennes parti og samarbeidspartnere nå har flertall. For å si det med en lettere omskrivning av Shakespeares Hamlet, i anledning The Globe sitt besøk i Tromsø: «Det er noe råttent i kongeriket Norge».

Norge som fredsnasjon står veldig sterkt i den norske bevisstheten og i folkesjela. Jeg tror ikke den har fått et så stygt sår i fredsmentaliteten siden Norge, med Helge Ingstad i spissen, forsøkte å invadere Grønland i 1931.

Omtrent like pinlig er det også.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse