Annonse
Forsvaret har nulltoleranse for narkotika og det håndheves hardt.Samme regime bør innføres for mobbing og seksuell trakassering også. Macho og cowboykulturen må vekk. Foto: Johannes Maximilian Schnell, Forsvaret

Primitiv jævelskap

Kvinnen ba tynt om å få lov til å ha på boxershorts og sports-bh, men fikk nei og ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater.

Det var knapt så man trodde egne øyne og ører. Tallene er voldsomme. 23 kvinner og 20 menn oppgir at de har hatt sex mot sin vilje under tjenestetiden i Forsvaret det siste året. Sex mot egen vilje er voldtekt, og dermed grov kriminalitet.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er forbannet og ser svært alvorlig på det som kommer fram i den ferske rapporten som Forsvaret selv har fått utarbeidet.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen sier at dette er totalt uakseptabelt, og varsler tiltak for å bli kvitt det han på godt nordnorsk kaller jævelskap og primitiv machokultur.

Men egentlig burde det som framkommer i rapporten kanskje ikke overraske. Historier om seksuell trakassering i Forsvaret har versert i årevis. Likevel, så alvorlige tall om seksuelle overgrep er oppsiktsvekkende. 71 kvinner og 53 menn oppgir at de har blitt forsøkt voldtatt, mens altså over 40 har blitt det. Kun 2 har valgt å anmelde overgrepet.

Macho og cowboykulturen i det militære lever med andre ord i beste velgående. Jeg har møtt flere kvinner som, i private sammenhenger, forteller om egne eller døtres opplevelser i Forsvaret, om slibrige, sexistiske kommentarer eller obscøn opptreden fra mannlige soldater, som for eksempel historien om gutta som tok seg en felles runk når de hadde tatt kveld i teltet, med kvinnelige medsoldater til stede.

Det er ikke kultur for å melde fra om overgrep og trakassering, og det er høy terskel for å varsle om krenkelser også. Men høsten 2011 tok en soldat i førstegangstjeneste bladet fra munnen. Hun hadde vært på øvelse på Heggmoen utenfor Bodø da befalet beordret utendørs nakenbading. Kvinnen ba tynt om å få lov til å ha på boxershorts og sports-bh, men fikk nei og ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater. På rekke ute i vannet ble de kommandert til intimvask, foran og bak, mens befalet sto på land og så på.

Saken vakte nasjonal oppsikt. Daværende forsvarssjef var rystet og oppbrakt over hendelsen, og offiseren som ga ordren fikk refs.

Men så, tre år seinere, i 2014, ble refsen trukket tilbake. Da hadde ei klagenemd kommet fram til at det ikke var bevist at offiseren bak ordren forsto at kvinnen følte at intimsonen hennes ble krenket. Nemda mente videre at gjennomføringen av nakenbadet var nødvendig ut fra et sikkerhetsmessig aspekt.

Hvordan en boxershorts og en spors-bh kan utgjøre en trussel mot sikkerheten, utdypes dessverre ikke av nemda. Det kunne vært interessant å vite.

Nå har de fleste av oss lært å vaske oss både foran og bak lenge før vi kommer i vernepliktig alder, og ikke ante vi at akkurat dette kan være avgjørende for Norges forsvarsevne. Det er jo også et tankekors.

Så kan man innvende at soldater i førstegangstjeneste må lære å tåle en støyt, og det gjør de da også. Men denne saken beskriver en machokultur, hvor ledelse er rein kommando og ikke nødvendigvis koblet til klokskap og situasjonsbetinget god dømmekraft.

Forsvaret har nulltoleranse for narkotika. Det bør man nå også innføre for mobbing og seksuell trakassering. Macho og cowboykulturen må vekk, det er ikke vanskelig å være enig i det. Men da må det hardere lut til. Skal man dømme etter denne rapporten har lite skjedd i løpet av årene, snarere tvert imot.

Prosessen er der den absolutt ikke skal være: på stedet hvil.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse