Annonse
LANDER PÅ JA: Alpin-Yngve har landet på at han er for Arctic Center, skriver Yngve Olsen om sitt eget standpunkt i saken. Foto: Yngve Olsen

Privat-Yngve snakker ut

Nå klarer jeg ikke sitte og se på lenger. Privat-Henrik Romsaas (heretter kalt H) har fått bøtter og spann av heiarop etter sitt engasjement i Håkøybotn. Selvsagt har han fått det motsatte også. Jeg vet ikke om det er lov å ha et bittelite glimt i øyet i en så heit sak, men jeg tillater meg det likevel. Og jeg presiserer at jeg ikke uttaler meg som Nordlys-Yngve. Her er det slalåm-Yngve og privat-Yngve (heretter kalt Y) som kommenterer.
Henrik skriver innsiktsfullt og fint til forsvar for natur, myr, miljø, rein og samer. Jeg har sett litt stykkevis og delt på en del av punktene hans. Her kommer privat- og slalom-Yngves (Y) kommentarer på innlegget til den private frilufts-Henrik (H):

H: God søndag hilses fra nattas teltplass i Håkøybotn. Da jeg ankom i går kveld ble jeg møtt av to flotte elg og natta var vindfull, men fin.

Y: Det er vel omtrent det samme som du kunne opplevd omtrent alle overalt på Kvaløya. Kanskje til og med under en av vindmøllene ute ved Brensholmen også. Ser ikke bort ifra at en del av Kvaløya-reinen også ville ruslet forbi. Den finner vel ikke så mye mat i hagene til folk nå på vinteren.

H: Jeg vil også ha et bedre alpinanlegg. Men å legge det til Lille Blåmann med en tilhørende hytteby, parkeringsplass til 830 biler, restauranter og næringsbygg, veier osv. vil medføre uopprettelig skade og ødelegge dette fantastiske området. Et område som i dag er høyt skattet og mye brukt av tusenvis av tromsøfolk og tilreisende hver vinter.

Y: Hvor tenker du at anlegget du ønsker deg skal ligge, Henrik?
Er det noe Tromsø har nok av så er det vel nettopp uberørt natur. Det byen mangler, som du tidligere har påpekt, er folk. Sist søndag formiddag var det 25-30 biler på parkeringen i Håkøybotn. Kanskje hordene flokket seg andre steder akkurat denne søndagen?

H: Tromsø må kunne utvikle seg videre som turistby uten at dette skjer med massiv nedbygging av den naturen mange flytter og kommer hit for.

Y: Dette prosjektet kan vel neppe kalles en massiv nedbygging av naturen. Så stort er det vel ikke tenkt? Det er vel mer et fjell og en myr i en av Nord-Europas største kommuner. Jeg tenker at et alpinanlegg, uansett hvor det bygges, ikke vil gjøre at Tromsø fremstår som noe annet enn en by med masse uberørt natur rundt. Både på fastlandet og på Kvaløya og Ringvassøya.

H: Om politikerne sier ja til Arctic Center for å skape 100 arbeidsplasser (en økning på 2,2% i sysselsettingen i reiselivsnæringa) og en ny reiselivsattraksjon, hva kan de da si nei til neste gang noen vil ta et friluftsområde av stor verdi?

Y: De kan si nei neste gang. Eller ja. Det avhenger vel om prosjektet er godt nok. Nå snakker vi jo om det friluftsområdet i nord av størst verdi, så neste gang blir det nok et stykke land av mindre verdi. Verdien av dette anlegget vil også være både bolyst og kanskje også et lite løft for folkehelsen. Det er faktisk god trim eller trening å stå på nedoverski, selv om man fraktes opp med heis.

H: Hvem skal kontrollere at hyttene ikke blir helårsboliger og bidrar til mer kø før Kvaløybrua morgen og kveld, 100% bilbasert som anlegget blir? Kommunale dyneløftere? Overvåkingskamera på soverommet?

Y: Her blir du litt flåsete, H. Hytte er ikke helårsbolig. Du må jo ha en adresse hvor du bor fast. Om noen velger påsken eller sommerferien på hytta, så er vel det greit. Det vil ikke belaste morgenrushet inn mot brua. Og skulle noen ta seg til rette og bo der er det vel kommunen (eller politiet?) som må sørge for at så ikke skjer. Kamera på soverommet får bli opp til den enkelte.

H: Tromsø kommune har ca 450 km med fantastiske skiløyper og arealet er 2521 km2. En skulle derfor tro at vi «har plass til alt» sett fra verdensrommet.

Y: Du har så rett. Vi har plass til det meste. Bortoverski har fått tilrettelagt store arealer i Tromsø - både på øya og i den uberørte omkringliggende naturen. Toppturentusiastene har ubegrenset med arealer. Alpinfolket har Kroken. Det er for all del et fint, lite anlegg, men det ligger store deler av dagen i skyggen. Et vestvendt anlegg med gode snøforhold ville selvsagt skapt et løft for både folket og alpinistene.

H: Men så er det nå engang slik at mye er fjell og mye er vann og mye er slik at det er lite tilgjengelig. Bynært er det mange fine friluftsområder, men jeg vil likevel påstå at Håkøybotn og Finnheia er i en klasse for seg. Høvelig bynært, stor parkeringsplass, fantastisk løypenett med fin variasjon i terrenget, mange lune sørvendte plasser å sette seg ned, bygge borg og fyre bål, lage hopp og klatre i flotte gamle og spennende furutrær. Alt dette med et fantastisk rundskue i et område med stor grad av uberørthet.

Y: Det vil vel fortsatt være muligheter for fine turer i området både sommer og vinter? Som tidligere nevnt - natur har vi nok av. Kan nevne f.eks. Finnvika, Tønsvika, Movika, Breivikeidet, Ramfjord og Snarby og unnlater samtidig å nevne de over hundre og femti andre mulighetene.

H: Tromsøfolk har gjennom tiår flokket seg til området og det er førstevalget for mange familier når de skal på tur litt ut fra byen. Så Finnheia er et av mange flotte steder, men likevel spesielt og i en klasse for seg.

Y: Sist søndag ved ettiden «flokket» det seg 25 biler til området. Selvsagt vil en utbygging ha både opp- og nedsider. Tromsøfolk på kanskje finne seg et nytt favorittområde. Som tidligere nevnt er både Finnvika, Tønsvika, Movika og mange andre steder er klare for flokking.

H: Turistene kommer hit for å oppleve uberørt natur, nordlys og pudder til pungen - ikke et middelmådig alpinanlegg, en hytteby og flombelyst nattehimmel.

Y: Skal vi slå av lysene i lysløypene også? De er vel med på å lysforurense nattehimmelen - de også. At anlegget skal bli middelmådig vet vi vel ingenting om. Det var godt nok til at de vurderte det som OL-anlegg i sin tid. Tipper det blir godt nok for både byfolk og turister å flokke seg til. Det vil være nok pudder til pungen for både kvinner og menn likevel.

NB: Privat-Yngve er usikker på om dette Arctic Center er et pluss eller minus for det høyst private hyttelivet vårt? Vi har nemlig en liten hytte ved sjøen et par lange steinkast fra Håkøybotn. Uansett - alpin-Yngve har landet på at han er for Arctic Center.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse