Annonse
Sysselmannen på Svalbard disponerer to slike helikoptre av typen Eurocopter Super Puma AWSAR. Foto: Sysselmannen

Professor-bom om helikopterberedskapen på Svalbard

Som Sysselmannen på Svalbards helikopteroperatør, er det med noe forundring vi registrerer at professor Odd Jarl Borch hevder at, sitat «Redningsaksjonen i Hinlopen-stredet viste at de redningshelikoptrene vi har på Svalbard har sine avstands- og kapasitetsbegrensninger», sitat slutt. Dette er ikke korrekt og noe som ikke kan stå uimotsagt når det tross alt kommer fra en professoral kapasitet i dette tilfelle.

Faktum er at Sysselmannen på Svalbard har til sin rådighet to identiske allværshelikoptre (AWSAR) basert på H24/365 beredskap med 6 mannsbesetning og lege på SAR 1 helikoptret.

Havariet av reketråleren Northguider i Hinlopen-stredet kan i ettertid ikke betraktes som noe annet en suksesshistorie fra ende til annen. Det var intet ved denne operasjonen som utfordret helikoptrene- eller mannskapenes kapasitet, hverken med henhold til avstand eller rekkevidde. At redningsoppdraget var krevende er helt korrekt, men dette var det andre årsaker til, så som tette snøbyger, temperatur, kraftig sjø og vind, samt bevegelser i havaristen.

Oppdraget kunne også ha blitt løst med bare ett av våre to søke- og redningshelikoptre, i et slik tilfelle ville vi ha benyttet oss av et av de totalt 14 drivstoffdepoter som er strategisk plassert rundt på hele øygruppen. I dette tilfelle drivstoffdepotet i Kinnvika for de lokalkjente. Grunnen til at man i dette tilfellet valgte å bruke begge helikoptrene var at man sparte tid og unødig eksponering av de havarerte mannskapene under de rådende værforhold på stedet.

Søke- og redningstjenesten til Sysselmannen på Svalbard har ved hjelp av disse drivstoffdepotene muligheter til å jobbe på avstander opptil 200 nautiske mil utenfor kysten av Svalbard i all slags vær.

Vi har sågar utført oppdrag langt nord på Grønland og til Frans Josef land i Nordishavet. Flere oppdrag flys også direkte fra fiskeriflåten i Barentshavet og direkte til Universitetssykehuset i Nord Norge.

Avslutningsvis kan vi nevne at vi utfører mellom 80 og 90 søke- og redningsoppdrag i gjennomsnitt hvert år, de fleste av disse uten medias interesse eller oppmerksomhet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse