Annonse
Hogne Hongset svarer på dette innlegget fra Kristoffer Rypdal.

Professor med faktaaversjon!

Det er godt gjort av professor Rypdal å gå inn for at vi skal bruke 9 milliarder kroner på en kabel som ikke trengs, og som vil bidra til å øke de globale CO2-utslippene med 2 millioner tonn CO2,- hvert år!
Professor Kristoffer Rypdal ved universitetet i Tromsø er en ivrig forkjemper for nye utenlandskabler. Han tror åpenbart at NorthConnect-kabelen, som flere kraftselskaper vil bygge til Skottland, vil bli et positivt klimatiltak. Her må det nok sies at professoren, som presenterer seg som spesialist i klima og miljø, i imponerende grad ser bort fra fakta i saken.
 
Rypdal bygger på utbyggernes påstand om at de britiske CO2-utslippene vil gå ned med 2 millioner tonn, dersom NorthConnect-kabelen blir bygd. Det er mulig det er riktig, det tar jeg ikke noe standpunkt til. Men den globale effekten vil i så fall faktisk være helt motsatt, utslippene vil øke med 2 millioner tonn! For Vårherre har nok ikke noe eget telleverk for Storbritannia. (Forklaringen kommer straks.)
 
I Debatten på NRK1 sist torsdag utfordret jeg påstanden om klimaeffekten, satt fram av Agder Energis konsernsjef Steffen Syvertsen og Høyres Stefan Heggelund. Dette falt tydeligvis professor Rypdal tungt for brystet. Han lot sin frustrasjon gå ut over både programleder Fredrik Solvang og undertegnede, i et innlegg i debattkanalen «Nordnorsk debatt». Dette innlegget var så usaklig og forvirret at det nesten var morsomt. Jeg trenger ikke å forsvare Fredrik Solvang, han gav Rypdal veldig raskt og klart svar i samme kanal. Når Rypdal i innlegget omtaler meg som en «som for øvrig har en fortid som rådgiver for Statoil» setter jeg pris på det, fordi det forteller om en debattant med lav tillit til egne argumenter. Da er det å prøve å diskreditere motstanderen en velkjent taktikk.
 
Bakgrunnen for mitt syn på NorthConnect er enkel. Først er det greit å slå fast at det ikke er behov for flere kabler for å kunne eksportere kraftoverskudd. Til det har vi allerede langt større kapasitet ut av landet enn det som trengs for ethvert tenkelig overskudd av strøm. Når Statnett nå bygger en kabel til England, etter kraftbransjens ønske, og når kraftselskapene i tillegg vil bygge NorthConnect til Skottland, så har dette heller ingen ting med klimasak å gjøre. Den reelle bakgrunnen er at prisnivået i Storbritannia ligger høyere enn på kontinentet, dit eksporten nå går, og det er dette høyere prisnivået kraftselskapene vil importere til oss gjennom de nye kablene. For eksporten styres av strømprisene og ikke av hva som primært gir positiv klimaeffekt! Nye kabler gir ikke mer strøm å eksportere, og kabler til Storbritannia vil derfor bare «flytte» eksport som nå går til kontinentet over til Storbritannia. NVE antar til og med at kabler til Storbritannia kan føre til at Norge blir et «transittland» for kraft som sendes fra kontinentet til Storbritannia via Norge, drevet nettopp av prisforskjellene. De høyere strømprisene som NorthConnect vil gi, vil selvsagt øke faren for mer naturraserende vindkraft. For å dekke over den reelle begrunnelsen, som er økte strømpriser, dras så «klimakortet» for alt det er verd.
 
Den negative klimaeffekten av kabler til Storbritannia kommer av at CO2-innholdet i kraftmiksen i Storbritannia er omtrent halvparten av CO2-innholdet i kraftmiksen på kontinentet. Hvis eksport av kraft fra Norge til Storbritannia gir 2 millioner tonn reduserte CO2-utslipp der, som Syvertsen og Heggelund hevdet i Debatten, så vil økningen av CO2-utslipp på kontinentet pga redusert eksport dit, logisk sett bli dobbelt så stor som reduksjonen i Storbritannia, altså 4 millioner tonn! Etter NorthConnects egne tall, vil denne kabelen faktisk føre til økte globale CO2-utslipp i størrelsen 2 millioner tonn.
 
NorthConnect vil koste 18 milliarder kroner, og er et 50/50-prosjekt mellom norsk/svenske kraftselskap og British National Grid. Det er godt gjort av professor Rypdal å gå inn for at vi skal bruke 9 milliarder kroner på en kabel som ikke trengs, og som vil bidra til å øke de globale CO2-utslippene med 2 millioner tonn CO2,- hvert år!
 
Men kraftselskapene vil tjene godt på kabelen, - så da så!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse