Profeten fra Ljungby ankommer Tromsø

Her er den egentlige sannheten om IKEA-sjefen Ingvar Kamprad.

Kamprad liker kamp, og gråter ikke over konkurrenter som går konkurs.

Det var feststemning i Tromsø byråd da det i 2014 ble kjent at IKEA vil åpne sitt femte varehus i Norge på Langnes.

Kan det bli bedre? ropte folk i Haparanda i 2006 da IKEA åpnet. Endelig var imperiet til Ingvar Kamprad fra gården Elmtaryd i grenda Agunnaryd på plass. Presten og forfatteren Bengt Pohjanen sammenliknet Kamprad med Lars Levi Læstadius (1800-1861). Under åpningen ble mange grepet av liikutuksia, ekstase.

Ingvar Kamprad rundet 89 år 30. mars. Mannen som magasinet Forbes i flere år har rangert som en av verdens ti rikeste, formuen blir anslått til å ha steget fra 3 til 42 milliarder dollar (ca. 300 mrd. kroner), er kjent for sin nøkternhet eller gjerrighet. Normalt kjører han en gammel Volvo, tar fly på økonomiklassen, bruker teposen mer enn en gang og oppmoder sine ansatte til å skrive på begge sider av arket.

Men Kamprad har også en annen side som er mindre kjent. Han bor f.eks. i et rikmannstrøk i Sveits der skattetrykket er behagelig, eier et stort landområde i Sverige og en vingård i franske Provence. Han kjører også Porsche.

Vesle Ingvar ville tidlig bli forretningsmann. Han startet med å selge fyrstikker fra sykkel som han fikk kjøpt i større parti i Stockholm. Han var sparsom og investerte overskuddet i nye vareslag: juledekorasjoner, kulepenner, frø og fisk. Alt nå lærte han leksa til suksess: - Vi tjänar inn pengarna innom vi gör av med dem.

17 år gammel stiftet Kamprad IKEA. Han utvidet porteføljen til å omfatte lommebøker, billedrammer, bordløpere, klokker, smykker og nylonstrømper. Unge Ingvar var opptatt av hvordan folk hadde det i hjemmene sine. I tillegg skal han ha stor sans for hvordan damene kledde seg. Gesjeften gikk strålende i et Sverige som ikke var rammet av krig og dessuten handlet med Nazi-Tyskland. I 1945 kom de første annonsene i pressen. Han opprettet postordresalg, satte opp plakatar på melkeramper og jernbanestasjoner. Han jobbet døgnet rundt, noe som smittet lojale medarbeidere.

Møbler skulle bli det store satsingsområdet. I 1947 introduserte Kamprad en effektiv metode til omsetning. Han hørte på andre, og i 1951 kunne han trykke den første IKEA-katalogen. To år senere åpnet han den første møbelutstillingen i Älmhult. Han så at konkurransen på møbelmarkedet var hard. Det dreide seg om funksjon, kvalitet og pris.

Den framsynte allierte seg med dyktige medarbeidere; i 1955 ble en egen IKEA-design lansert. Året etter kom de flate møbelpakningene. Omsetningen steg kraftig, og to år senere åpnet det første møbelvarehuset IKEA, 6.700 m2 i Älmhult. Kamprad studerte atlas, og kastet sine øyne først over Norden. Det første varehuset utenlands ble åpnet i Bærum i 1963. Han dro til Polen for å arbeide i møbelbransjen. Han ble kjent med designer og arkitekt Marian Grabinski. To år senere slo han så på stortromma og åpnet IKEA i Stockholm. Resept: først erobre hjemlandet, så ekspandere ute.

Første forretning utenfor Norden åpnet Kamprad i Zürich, Sveits i 1973. Året etter kom turen til München og Tyskland, IKEAs største markedsland så langt. I 1975 var IKEA i Australia, og året etter i Kanada. Lenge tvilte Kamprad på USA, “landet der alt fins fra før”. Første butikk ble åpnet i 1985.

I 1983 hadde IKEA 6.000 på lønningslista, i 1999 53.000 i 150 forretninger i 30 land og i 2006 arbeidet 104.000 ved IKEA i 44 land. Kamprad siktet mot Kina, og da økonomien der bedret seg, rykket han inn slik at det første varehuset kunne åpne i 1998. Han luktet på Russland, men ventet til Putin ble president i 2000. IKEA er blitt et imperium på møbelmarkedet. Kamprad liker kamp, og gråter ikke over konkurrenter som går konkurs.

Veksten har fortsatt slik at IKEA nå har 318 forretninger verden over. 1002 leverandører er notert. Sortementet omfatter 9.500 enheter. Omsetningen for 2014 endte på 39 milliarder dollar. 147.000 ansatte kunne i fjor betjenere 716 millioner mennesker. Målet er at IKEA i 2020 vil ha 500 forretninger. IKEA studerer nøye hva folk foretrekker i hjemmene sine før de etablerer seg. En veteran i selskapet, Peter Agnefjäll, sier drivkraften hele tiden er å skape et bedre liv for folk. “Vi er nesten forpliktet til å vokse”. Men, jo lenger vekk fra egen kultur en beveger seg, jo mer nøye må en være med å forstå, lære og tilpasse seg. (Kilde: Fortune, 13/3-2015)

Kamprad er blitt en mytisk figur, ikke uten skyggesider. I boka Leading by Design som han har medvirket til, forteller han at hans tyske bestemor var en stor beundrer av Adolf Hitler. Fascisten Per Endahl(1909-1994) som på 1920-tallet stiftet Sveriges Fascistiska Kamporganisation (SFKO), skulle bli en av frontfigurene for nazismen i Sverige. Han etablerte i 1945 Nysvenska Rörelsen. Kamprad var en av støttespillerne.

Dette kommer fram i en prisbelønnet bok av Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar, 2011.  Kamprad har senere beklaget sin nazifortid, og skrevet unnskyldende brev til alle ansatte av jødisk ætt. Kommer han i feststemning, kan ha gi rikelig med gratiale til alle ansatte. Snakk om kjernekar!

Kappløpet etter kunder blir nå ledet av hans tre sønner. I 2019 skal IKEA åpne på Langnes. Profetens komme må ha ført til himmelske tilstander i byrådet. Men harde tider venter det øvrige næringslivet. Kamprads gutter er heller ikke nådige når de lukter profitt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse