Annonse
Rødt: Jens Ingvald Olsen, gruppeleder for Rødt i kommunestyret i Tromsø, og på den politiske makttoppen i rådhuset, angriper private omsorgstjenester på en måte han burde holde seg for god til. Foto: Torgrim Rath Olsen

Profitører og Rødts ideologiske blindhet

Olsen vil altså samarbeide med alskens andre profitører, bare ikke de som jobber i omsorgssektoren. Det er mildt sagt en underlig opptreden av en politiker i Tromsøs øverste maktelite.

Da de styrende samarbeidspartiene i Tromsø kommune presenterte sine budsjettforslag i uka som gikk, uttalte Rødts gruppeleder Jens Ingvald Olsen at det var viktig å holde borte det han kalte «private omsorgsprofitører». Disse må tydeligvis etter Olsens oppfatning holdes på armlengdes avstand. Uttalelsen kom ikke som noen overraskelse. Rødts standpunkt i denne saken er velkjent, og det er langt fra første gang Jens Ingvald Olsen snakker svært nedsettende om private firmaer i omsorgsbransjen.

Nå sitter imidlertid Rødt i maktposisjon og er ett av tre partier som har det politiske styringsansvaret i Tromsø kommune. Bare sekunder etter Olsens uttalelse om omsorgsprofitørene i Tromsø, bedyret Rødts gruppeleder at det var viktig for kommunen å ha et godt forhold til, og samarbeid med næringslivet i Tromsø. Olsen vil altså samarbeide med alskens andre profitører, bare ikke de som jobber i omsorgssektoren. Det er mildt sagt en underlig opptreden av en politiker i Tromsøs øverste maktelite.

Jens Ingvald Olsens ideologiske tilnærming blir ikke mer forståelig når man vet at Tromsø kommune i dag har et ganske omfattende, kontraktfestet samarbeid med aktører i den private omsorgstjenesten. Det skorter ikke på hull og mangler i den kommunale omsorgstjenesten i Tromsø. Blant annet er sykefraværet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten himmelhøyt. Og faktum er vel at kommunen hadde vært enda mer ille ute i omsorgsarbeidet med gamle og syke dersom de private omsorgstjenestene ikke sto klar til å rykke inn. Det gjør de ofte, med vikarer både i hjemmetjenesten og på sykehjem når behovet er der. Og det er det åpenbart ganske ofte.

De private omsorgstjenestene gjør altså en viktig jobb for at den kommunale omsorgen, som Rødt nå er med å ha ansvar for, ikke skal bryte sammen. Både Jens Ingvald Olsen og SVs Gunhild Johansen har gjort det til en vane å angripe disse aktørene, som driver en fullstendig legal virksomhet, og leverer en viktig tjeneste til kommunen og Tromsø-samfunnet. Personer som sitter i den politiske ledelsen i Tromsø burde ikke sette nedverdigende merkelapper på mennesker som utfører en viktig oppgave for den samme kommunen de sitter og styrer.

Det burde dessuten være et tankekors at den offentlige omsorgen i Tromsø har så store svakheter at man er helt avhengig av innleid hjelp fra privat sektor. Men med de ideologiske brillene Olsen alltid bærer, så er det den svart/hvite versjonen av verden som Olsen til stadighet føler han må predikere. Man kan gjerne mene at omsorg i all hovedsak skal være en oppgave for det offentlige. Men det følger ikke av det at det bør være fritt frem å gå til unødvendige angrep på dem som gjør viktig og godt omsorgsarbeid med ståsted i privat sektor.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse