Annonse
KALDE VINDER: Senere i mai skal det avholdes et møte i Longyearbyen med parlamentarikere fra NATO, der Jens Stoltenberg er generalsekretær. Russland og Vladimir Putin liker møtet på Svalbard dårlig. Foto: Geir Seljeseth/Nordlys

Propagandakrig i Arktis

Spesialsoldater driver store militærøvelser på og nær Nordpolen

Det går hett for seg i Arktis. Ved flere anledninger har president Vladimir Putin åpent erklært at Russland skal være den dominerende militære aktøren i Arktis. Og dette er ikke tomt snakk, det følges opp av handling. I et Russland som er kraftig negativt påvirket av sanksjonene som er i iverksatt mot landet etter annekteringen av Krim, kuttes det over en lav sko i offentlige budsjetter, mens forsvarssektoren nesten ikke blir berørt. Og særlig satsingen i Arktis ser ut til å være så godt som upåvirket av den økonomiske sparekniven som ellers fører til brutale kutt i statlige kostnader.

Den russiske aktiviteten over hele det arktiske området har vel knapt vært mer vidtfavnende. En plan for enorm utbygging av nye havner er iverksatt. Spesialsoldater driver store militærøvelser på og nær Nordpolen. Og det øves selvsagt på Kolahalvøya der det befinner seg to russiske brigader, hver på ca. 7000 soldater, med artilleri, panser og luftvern, bl.a. det nye S-400 luftvernsystemet  med en rekkevidde på over 400 kilometer. Russland driver også med uvarslede «beredskapsøvelser», sist i februar i år, der 45 000 mann deltok. Nye og avanserte atomubåter og hypermoderne kampfly produseres og settes inn i den russiske nordflåten. Det tyngste skytset settes inn svært nært grensen til Norge.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse