Annonse
PST-SJEFEN: Benedicte Bjørnland etter PSTs pressekonferanse om etterforskningen i saken om mobilovervåkning i Nydalen i Oslo 26. mars i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Pssst! Dette må vi få vite mer om.

Det PST nå oppnår nå er nye spekulasjoner og mulige konspirasjonsteorier.

Skal si Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er i vinden. I går kom runde to av Aftenpostens meget imponerende arbeid på mobilovervåkningen rundt Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen i desember.

Avisa har tidligere kartlagt og presentert funn fra mobilovervåkningsutstyr i disse områdene i desember, og avslørte at falske basestasjoner (såkalte IMSI-catchere) høyst sannsynlig var i bruk.

Ingen vet hvem som sto bak utplasseringen av utstyret, men eksperter sier at signalene minner om det russiskproduserte utstyret «White Russian», som er åpent til salgs i blant annet Ukraina og Sveits.

Undersøkelser med kontraetterretningsutstyr viste også at det med høy sannsynlighet sto hemmelige sendere på Aker brygge og Tjuvholmen i desember.

Men etter først å ha vist en pussig nøling, gjorde PST egne undersøkelser. Deretter konkluderte PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse i mars med at «det ikke er funnet indikasjoner på bruk av falske basestasjoner eller IMSI-fangere» i målingene som Aftenposten fikk utført i samarbeid med flere internasjonale sikkerhetsselskaper.

PST mente altså kort og greit at Aftenpostens avsløringer var falsk alarm. Og har unnlatt å kommentere flere av funnene som er gjort.

Men fordi PST så fort la saken død har et av sikkerhetsselskapene, Delma, analysert datamaterialet på nytt og utarbeidet en ny rapport for Aftenposten, som også uavhengige, norske og internasjonale eksperter på området har fått se.

Konklusjonene fra Delma og ekspertene er entydige. Det er overveiende sannsynlig at det dreier seg om ulovlig bruk av IMSI-catchere.

Med andre ord: Det er liten tvil om at det har foregått overvåkning i statsministerens bakgård og i nærheten av regjeringskontorene og Stortinget i desember.

Delma-leder Gordon McKay går enda lengre: «Det vi ser i dataene er ren spionasje.»

Karsten Nohl er en av verdens fremste eksperter på mobilovervåking, og sier til Aftenposten: «Det faktum at IMSI-catchere overhodet ble avdekket i målingene, er imponerende og burde utløse bekymring for et mye større omfang av ulovlig overvåking.»

Men i stedet velger PST altså bare å avfeie alt som «systemfeil, eller at tallverdiene er manipulerte».

Det gir grunn til bekymring. Det er lett å forstå at ikke alt PST vet kan offentliggjøres, men i dette tilfellet går det på troverdigheten løs. Når katta er ute av sekken, framstår det nå som om PST forsøker å fange den og tvinge den inn igjen.

Det er interessant at samme dag, altså tirsdag, skrev VG at PST hadde gjennomført to møter med stortingsrepresentanten Tor André Johnsen (Frp) fordi han hadde for tett sosial omgang med det de mener er russiske etterretningsoffiserer.

Og som om ikke det var nok avslørte PST, gjennom TV2, at en russisk spion ble tatt på fersken i Oslo sentrum. PST forsynte til og med TV2 med et autentisk bilde fra øyeblikket spionen ble konfrontert.

Var det tilfeldig? Eller var det et forsøk på å flytte oppmerksomheten bort fra Aftenpostens plagsomme sak? Det får vi naturligvis aldri svar på — og kanskje er det helt feil, men grunnlaget for å stille slike spørsmål blir definitivt sterkere av PSTs merkelige opptreden i saken.

Det kan selvsagt godt hende at PST sitter på annen informasjon som er relevant, men da må de i så fall fram i lyset. Det er for sent å legge lokk på saken nå, når så mye informasjon allerede er ute.

For hvis vi legger til grunn at Aftenposten og en rekke norske og internasjonale eksperter har rett, blir neste spørsmål enda mer ubehagelig: Hvem sto bak overvåkningen og den påståtte spionasjen? Og hvorfor vil PST tåkelegge?

Det var ikke noe problem å sende TV2 et bilde av nærkontakten med den russiske spionen i Oslo sentrum, og det var uproblematisk å snakke med VG om Tore André Johnsens kontakt med russiske etterretningsoffiserer.

Det PST nå oppnår er nye spekulasjoner og mulige konspirasjonsteorier. Det er nok å vise til saken om den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSAs overvåkning av Tysklands kansler Angela Merkel.

Og i dag kom faktisk enda en stor etterretningsnyhet: Dokumenter fra Wikileaks skal vise at USA også har avlyttet de tre siste franske presidentene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse