Annonse
Det skulle bare mangle at ikke det offisielle Norge inviterer russlands president Putin til Nord-Norge for å takke for den røde hærs store offer og for dens enestående innsats for frigjøringen, skriver Einride Berg. Foto: Reuters

Putin er hjertelig velkommen til Norge!

Krigen i Norge var i Nord-Norge. Trefningene i Sør-Norge varte bare noen dager i aprilmånedene i 1940. Den virkelige krig i Norge skjedde i nord. Wehrmacht fikk sitt første nederlag under andre verdenskrig i slaget ved Bjerkvik. General Fleicher og hans soldater drev de tyske okkupanter ut av Narvik.

Tyskerne prøvde å ta Moskva sør- og nordfra, og på nordfronten var Festung Kirkenes helt sentral. Det lå norske partisaner langs den nordnorske kyst og varslet russerne om tyske transporter til Festung Kirkenes. De ble bombet, og hindret derfor Hitlers planer. Krigen kunne fått et helt annet utfall om Moskva var blitt erobret. Kirkenes var derfor en av de europeiske byer som ble utsatt for flest bomeraid. Krigen i Norge var altså i Nord-Norge.

Partisanenes innsats har vært fortiet i flere tiår, og først i 1992 fikk de sin oppreisning ved Kong Haralds tale.
Høsten 1944 iverksatte de tyske okkupanter den brente jords taktikk. Finnmark og Nord-Troms ble brent ned. Alt ble brent; hus og heim, forsamlingshus, offentlige bygg, telegrafer, kirker, uthus, fjøs, løer, naust. Alt ble brent, ikke noe ble part, selv ikke det minste skjul. Folk ble tvangsflyttet sørover, men mange rømte unna. De som rømte levde i huler, under heller, de levde i en verden av naken stein - spebarn, barn, unge, voksne, så vel som oldinger. Der levde de og forsøkte å oppebære et knapt minimum av liv mens de ble regelrett jaktet på av de tyske okkupanter - de ble skutt på, mange ble drept, mens de forsøkte å klamre seg til furet værbitt. De opplevde å bli latterliggjort av det offisielle Norge mens de løp mellom skuddbygene fra okkupanten. 

Men den 25. oktober 1944 ble Finnmark frigjort av den Sovjetrussiske hær! Det var Sovjet som frigjorde et krigsherjet Norge.

Neste år er det 75 år siden Sovjet frigjorde Finnmark! Norge står i evig takknemlighetsgjeld til vår store nabo i Øst for frigjøringen og friheten. Mange russiske soldater ga sitt liv for Norges frihet.

Det skulle bare mangle at ikke det offisielle Norge inviterer russlands president Putin til Nord-Norge for å takke for den røde hærs store offer og for dens enestående innsats for frigjøringen.

Alt annet er en skam!
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse