Annonse
PRESIDENTEN: Vladimir Putin spiller høyt med det som resten av verden oppfatter som nye, militære provokasjoner mot Ukraina.

Putin viker ikke for press

Putins taktikk med å late som de vestlige sanksjonene overhodet ikke påvirker Russland, gjør at nervøsiteten brer seg i en rekke land i Russlands nærområde. De baltiske statene ber nå om en sterkere tilstedeværelse fra NATOs side på sine territorier.

Sanksjonene virker. Sammen med det bratte fallet i oljeprisen, har det ført til en økonomisk smell for den ekstremt oljeavhengige russiske økonomien. Børskursene faller og formuer krymper.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Russland fortsetter med militær styrkeoppbygging i Øst-Ukraina. All slags militært utstyr og personell forflyttes inn mot Ukrainas grense og, ifølge NATO-rapporter, også over grensen.

Russland benekter å ha soldater inne i Ukraina, men uansett er de store troppemanøvrene inn mot Ukrainas grense et brudd på våpenhvileavtalen som ble inngått i Minsk, slik Stoltenberg påpeker.

President Vladimir Putin er imidlertid døv på begge ørene når det gjelder Russlands agering i dette området, som han helt klart definerer som et russisk interesseområde. I møte med de andre verdenslederne i Australia nylig, var den russiske presidenten ikke til å rokke i de samtalene som ble holdt om temaet Ukraina.

Den britiske statsminister David Cameron er en av dem som har fortalt at Putin overhodet ikke var villig til å fire en tomme. Han ga absolutt ingen innrømmelser. 

Denne steilheten, og Putins taktikk med å late som de vestlige sanksjonene overhodet ikke påvirker Russland, gjør at nervøsiteten brer seg i en rekke land i Russlands nærområde. De baltiske statene ber nå om en sterkere tilstedeværelse på sine territorier fra NATOs side.

Dette er et ønske NATO ikke er klar til å oppfylle, i hvert fall ikke med permanent stående styrker, verken til lands eller vanns. Uroen som det russiske spillet i Ukraina medfører er imidlertid forståelig. Til og med i Norge har det medført at regjeringen er i ferd med å legge om vår sikkerhetspolitikk og forsvarsstrategi.

Men inntil videre er det sanksjonspolitikken som er Vestens våpen mot Putin. Å stable opp våpen og tropper nærmere Russland er neppe et klokt trekk. For sanksjonene virker. Sammen med det bratte fallet i oljeprisen, har det ført til en økonomisk smell for den ekstremt oljeavhengige russiske økonomien. Børskursene faller og formuer krymper.

Hvis dette fortsetter over lengre tid vil den økonomiske krisen til slutt havne på dørstokken til den vanlige russer. Går det så langt har president Putin skaffet seg et alvorlig problem. Til nå har han klart å samle vanlige russere bak sin harde linje. Det kan fort få en brå slutt når arbeidsplasser og levestandard blir berørt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse