Annonse
SINNE OG AVSKY: Ifølge arrangørene var det 70 000 russere som tok til gatene i Moskva søndag, etter det avskyelige drapet på opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Putins korthus

Vi har fått en forbilledlig demonstrasjon på en stat der politi, påtalemakt og domstoler er nikkedukker for den politiske makten.

En rekke Putin-kritikere, særlig journalister og opposisjonspolitikere, har blitt drept eller kastet i fengsel på fabrikkerte anklager. Og flere vil det bli.

Ganske samtidig med at tredje sesong av «House of Cards» ble sluppet løs på alle oss millioner av serieavhengige, ble en mann brutalt myrdet like ved Kremls murer. Fiksjonen om den morderiske, amerikanske president Frank Underwood ble transformert til brutal virkelighet i Moskva.

Den opposisjonelle Boris Nemtsov hadde like før han ble tatt av dage, gitt et radiointervju der han oppfordret moskovittene til å delta i en protestmarsj mot Putins økonomiske politikk. 

Da nyheten om at Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate nådde offentligheten, ble resultatet i stedet en enorm minnemarkering med titusener i Moskvas gater. Mediemeldingene fra Russland forteller om demonstranter som trosset frykten for det stadig mer autoritære og korrupte regimet til president Vladimir Putin. 

Mange mener at det ikke var protesten mot en russisk økonomi i fritt fall som førte til mordet på Nemtsov, men det faktum at han om kort tid skulle offentliggjøre en rapport om hvordan Putin fordekt bruker russiske styrker til å føre krig i Ukraina.

«Demokrati er overvurdert», forteller maktkynikeren Frank Underwood oss, idet han uten en eneste stemme bak seg, inntar det ovale kontoret i Det hvite hus.

Hans russiske bror i ånden, Vladimir Putin, sier det ikke høyt, men demonstrerer stadig tydeligere at Frank og han er hundre prosent enige på dette punktet.

Samtidig med at nyheten om attentatet mot Nemtsov ble sluppet, kunne en politisjef i Moskva allerede opplyse at hovedsporet de fulgte i etterforskningen, var at motivet for drapet var å «destabilisere» det sittende regimet.

Mordet skulle med andre ord vært utført av Putins fiender. Slik fikk vi en forbilledlig demonstrasjon på en stat der politi, påtalemakt og domstoler er nikkedukker for den politiske makten.

Sannheten om drapet på Nemtsov vil vi neppe noen gang få vite så lenge Putin sitter i Kreml. Om det var ekstremistiske nasjonalister, medlemmer av de kriminelle motorsykkelbandene som heier på Putin, eller Kremls egne leiemordere som utførte udåden, er kunnskap som vil forbli mørklagt.

Det er heller ikke så avgjørende. Mønsteret er tydelig nok. En rekke Putin-kritikere, særlig journalister og opposisjonspolitikere, har blitt drept eller kastet i fengsel på fabrikkerte anklager. Og flere vil det bli. 

Regimer som Putins ser alltid ut som de er uovervinnelige. Helt til korthuset ramler sammen. Hva som kommer etter dem, er imidlertid umulig å spå. Det kan like lett bli verre, som bedre.

Men inntil videre må Norge forholde seg til et naboland som styres av en autoritær fyrste klippet rett ut av Machiavellis beksvarte bilde av en enehersker. Det er mer enn utfordrende for et lite naboland, og krever en politisk og diplomatisk balansegang på flere felter. 

At vi som holder til lengst nord i Norge er forpliktet til å videreføre et fredelig samarbeid med russerne på en rekke områder, kan ikke bety at vi skal tie om Putins overgrep mot demokrati og elementære menneskerettigheter.

Det kan godt være at demokratiet er overvurdert. Men langt fra så overvurdert som de de autoritære korthusene.

De faller alltid. Før eller siden.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse