Annonse

Putins krigsspill i nord

Nylig har både Sverige og Finland sendt fly på vingene for å avskjære russiske kampfly som har nærmet seg deres territorium. Finnene har til og med hevdet at russiske jagere har krenket finsk luftrom.

Nå ropes det fra forsvarshold om mer militært nærvær i nord. Problemet er at Nord-Norge på få år nærmest har blitt marinefritt område og våre F-16 kampfly er gamle og skrøpelige.

Et russisk strategisk bombefly av typen TU-22 Backfire, væpnet med en krysserrakett under buken, flyr sørover langs norskekysten, tett inntil norsk luftrom. Fra Bodø sendes det opp F-16 jagerfly for å avskjære det russiske bombeflyet.  

Slike episoder var så godt som dagligdagse under den kalde krigen. Men etter at det i mange år har vært relativt stille fra russisk side, er det nå igjen blitt en ganske vanlig foreteelse. Fra Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) i Bodø meldes det nå at hittil i 2014 har norske kampfly vært på vingene 62 ganger for å identifisere og avskjære russiske fly. Det er litt mer enn antallet tilfeller i fjor, men bare en tiendedel av årlige identifiseringer midt på åttitallet.

Men det som er verdt å merke seg er at i forrige uke forandret mønsteret seg noe. Da registrerte man at hele åtte fly, fire strategiske bombefly og fire tankfly, fløy sørover, passerte svært nært engelsk luftrom og gjorde ikke vendereis før de var kommet på høyde med Portugal. To dager senere ble det samme antall fly observert om igjen. Dette opplyser FOH til Avisa Nordland.

Det er ikke bare langs norskekysten dette foregår. Nylig har både Sverige og Finland sendt fly på vingene for å avskjære russiske kampfly som har nærmet seg deres territorium. Finnene har til og med hevdet at russiske jagere har krenket finsk luftrom. I hele Østersjø-området er russerne på farten militært, mer enn noensinne siden den kalde krigen.

Hvorfor spiller Putin slike krigsspill? Selvsagt av samme grunn som NATO driver militærøvelser av ymse slag, til lands, til vanns og i luften. Forsvarskapasiteter og mannskaper må trenes og vedlikeholde sin evne til krig. Det som imidlertid har forandret seg brått dette året er at inntil nylig deltok russerne og NATO-styrker i hverandres øvelser. Så kom Krim og Øst-Ukraina.

Nå ropes det fra forsvarshold om mer militært nærvær i nord. Problemet er at Nord-Norge på få år nærmest har blitt marinefritt område og våre F-16 kampfly er gamle og skrøpelige. Det vil ta mange år å rette opp forsømmelsene fra mer enn tiårig forsvarspolitisk neglisjering av nord.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse