Annonse

Putins nye maktspill

Det er et kynisk forslag Putin fremsetter, men ett som han vet kan finne grobunn i Vesten.

Kan kanskje en mer effektiv bekjempelse av IS i Syria veksles om til politisk kapital for Putin i Ukraina?

Den russiske president Vladimir Putin beærer nå FNs generalforsamling med sitt nærvær for første gang på mer enn ti år. Putin har ikke for vane å dra på tilfeldige besøk og small talk med Barack Obama er neppe målet for reisen.

Den er først og fremst et signal om at Russland nå ser en strategisk sjanse til å flytte frem sine posisjoner. I beste fall kan også Putin skape en dypere splittelse i Vesten.

Meldingen han vil gi når han selv, og ikke utenriksminister Lavrov, holder Russlands tale til generalforsamlingen, har han allerede sluppet i et intervju med «60 minutes»: Alle bør nå samle seg for å nedkjempe IS i Syria og Irak.

Og IS kan ikke overvinnes uten at den eneste legitime regjeringen i Syria, den til president Bashar al-Assad, er en del av koalisjonen som skal sette en endelig stopper for IS.

Det er et kynisk forslag Putin fremsetter, men ett som han vet kan finne grobunn i Vesten.

Russland selv har sammen med Iran vært garantisten for at Assad ble sittende med makten, og er med andre ord en del av problemet i Syria. Uten disse to som støttespillere hadde ikke Assad kunnet holde stand.

Nå spiller Putin sine kort vel vitende om at flere i Vesten lurer på om det ikke vil være bedre med en slutt på krigen, selv om det betyr at Assad fortsatt sitter ved makten, enn at krigen fortsetter i det uendelige, mens Assad likevel sitter i Damaskus, trygt beskyttet av sine to stormaktsvenner.

I New York skal Putin også ha møte med president Obama. Flere kommentatorer peker på muligheten for at Putin vil bruke situasjonen i Ukraina som et kort i møtet med Obama.

Kan kanskje en mer effektiv bekjempelse av IS i Syria veksles om til politisk kapital for Putin i Ukraina? Russland ser også gjerne at de vestlige sanksjonene snart lettes.

En av de best informerte og erfarne utenrikspolitiske kjennere her hjemme, Sverre Lodgaard, skrev nylig i Aftenposten at tiden er kommet for å normalisere forholdet mellom Russland og Vesten.

Han peker på at det ikke har vært uvanlig med raske svingninger fra krise til ny normalitet, når begge parter har noe å vinne.

Det er dette mulighetsvinduet Putin nå prøver å utnytte med sitt nye maktspill. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse